Од јуна повећање плата свим радницима у Републици Српској!?

Вишковић обећао

SRNA / 21. мај 2021

Свим радницима у Републици Српској од јуна ће бити повећана плата, за шта ће из буджета бити издвајано око 105 милиона КМ на годишњем нивоу, изјавио је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Вишковић је рекао да ће плата бити повећана и радницима у реалном и у јавном сектору.

Он је појаснио да ће радницима у здравству плата бити повећана за још додатних шест одсто, док ће запосленим у Министарству унутрашњих послова, образовању на свим нивоима, култури и институцијама правосуђа плата бити повећана за још додатних пет одсто.

"Остали радници, укључујући и јавни и реални сектор, имаће повећање зависно од тога колику плату примају на данашњи дан, а по основу промјене Закона о порезу на доходак, гдје ће неопорезиви дио у Републици Српској са 500 КМ ићи на 700 КМ", рекао је Вишковић за БХТ1.

Вишковић је навео да ће по том основу у буджет Републике Српске бити уплаћено око 43 милиона КМ мање.

Премијер Српске је појаснио да ће за повећање плата на годишњем нивоу бити утрошено око 105 милиона КМ.

"Пошто ће ове године ићи од јуна, половина тог износа треба да се издвоји. Значи од тих 105 милиона КМ, биће потрошено око 50 милиона до краја године за повећање плата", рекао је Вишковић.

Он каже да средства за повећање плата у Српској неће бити обезбијеђена из задужења, ни са Лондонске берзе, него искључиво на основу процјене онога што се дешава у првом кварталу ове године.

"Раст директних пореза у Републици Српској за прва три мјесеца ове године је 18 одсто, а индиректни порези су у прва три мјесеца били негативни, око два одсто мање прихода у односу на 2020. годину, док су у априлу већ били три одсто у плусу, а за првих 15 дана у мају то је око осам одсто у плусу", појаснио је Вишковић.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.