Од данас веће плате за све запослене у здравству РС. Ново повећање 1. јануара!

У Синдикату објаснили зашто је одгођен штрајк медицинских радника најављен за данас

Tatjana Čalić / 01. октобар 2019

Од данас је и званично повећана цијена рада за раднике у здравству у Републици Српској, медицинске сестаре ће примати од 50 до 60 марака више, а љекари за око 200 марака више. 

Раније договорена Одлука да се цијена рада повећава са 135 на 145 марака, упркос противљењу дијела репрезентативних синдиката који су тражили нове преговоре, потписана је јуче од стране Миленка Гранулића, предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите и Алена Шеранића, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Тим поводом Гранулић је је поновио да у Синдикату здравства и социјане заштите нису задовољни повећањем, али да је важно да ће након 11 година радницима бити повећане плате. Најавио је и да ће већ од сљедеће године тражити од Владе РС додатно повећање плата за 5% и тако наредне три године.

Овим повећањем нису задовољна преостала два синдиката која су учествовала у преговорима, а један од њих, Струковни синдикат доктора медицине РС је за данас 1. октобар најављивао и штрајк.

Шта се у међувремену промијенило и зашто се одустало до штрајка за Буку је појаснио предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС, Миодраг Фемић.

Како каже, иако незадовољни симболичним повећањем плата, дошло је до одређених договора, те је штрајк пролонгиран за 1. новембар.

Ми се апсолутно не слажемо са овим повећањем плата јер то с једне стране понижавање бијелих мантила, с друге стране највећу корист од овог повећања имају директори, замјеници директора, начелници, шефови зато јер имају велике коефицијенте. Најмење имамо ми и радници са најмањом платом, односно медицинске сестре“ рекао је за наш портал Фемић док је неодржавање штрајка најављеног за данас и његово пролонгирање за мјесец дана образложио договором који је постигнут са предсједником Владе РС , Радованом Вишковићем. 

Вишковић је, појашњава Фемић, био изричит рекавши да у овим условима не може доћи до повећања плата за 30 посто како је овај Синдикат тражио, али је постигнут договор да се у року од 30 дана припреми све неопходно како би се покрененула процедура да од 1. јанура идуће године услиједи ново повећање плата свим здравственим радницима.

Члан предсједништва БиХ, Милорад Додик синоћ  је ово и званично најавио у медијима. Колико ће то повећање износити  тек ћемо видјети, тако да је логичан корак био да штрајк одгодимо за 1. новембар  јер су ипак усвојени наши приједлози да се иде ка повећању плата“, појаснио је Фемић.

Разговарали смо и са Мирком Шербеджијом, предсједником Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске којима су од данас плате веће за 50 до 60 марака.

Како нам је рекао, Главни одбор овог синдиката је донио једногласну одлуку да је против повећања у споменутом износу, те да се тиме само додао гас на већ масовни одлазак медицинских сестара и техничара из здравствених установа Републике Српске.

Ипак ће се током октобра суздржати од синдикалне борбе и активно укључити у преговоре о измјени Закона о платама и измјени законских прописа у области здравствене заштите.

Ако буде било каквих неслагања, наглашава, неће ићи у штрајк, већ у протесте. 

Чекали смо оволико дуго сачекаћемо још овај мјесец  да видимо каква ће права добити медицинске сестре и техничари и којим ће путем ићи преговори. Почетком новембра знаћемо шта нам је чинити“, рекао је за Буку Шербеджија који је раније за наш портал рекао  да само дупло већа примања, као и усвајање сета закона који би регулисали спорна питања у здравству Републике Српске, попут Закона о сестринској дјелатности којим ће се дефинисати ко је медицинска сестра, како се школује и гдје се запошљава, могу задржати медицинске сестре и техничаре на садашњим пословима.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.