ОЧИСТИЛА ДВА КИЛОМЕТРА УЛИЦЕ КРВЉУ да покаже "баналност свих наших имагинарних творевина, због којих се свако пар година колективно поубијамо"

Идеја је била да се визуелно и тјелесно представе посљедице идеологије „чистокрвности“ коју сусрећемо још у раним политикама нацизма, фашизма, и свих осталих покрета који су за циљ имати експлицитно „очистити“ једну расу или нацију од различитости.

Milica Plavšić / 02. септембар 2019

Foto: Predrag Milašinović, Dron: Dalibor Danilović

На осмом Бања Лука Арт Фестивалу, који је одржан прошле седмице у ДКЦ Инцелу и Арт Клуб Простору у Бањалуци, босанскохерцеговачка умјетница Смирна Куленовић извела је перформанс „Чиста крв“. 

Смирна је у четвртак 29. августа извела свој "највећи монументални рад у јавном простору" у бањалучкој индустријској зони "Инцел". Очистила је 2 километра улице крвљу, идући од Инцела према центру Бањалуке.

"Прешла сам на кољенима два километра. На почетку сам користила малу четку, а на крају голе руке", каже ова ангажована умјетница. 

"Идеја је била да се визуелно и тјелесно представе посљедице реторике идеологије 'чистокрвности', коју сусрећемо још у раним политикама нацизма, фашизма, и свих осталих покрета који су за циљ имати експлицитно 'очистити' једну расу или нацију од различитости. Оно с чим се свијет сусретао кроз свјетске ратове, па и овај наш посљедњи рат – је управо посљедица таквих политика које су успјеле манипулирати масама у вјеровање да је једна 'крв' чистија од друге, и да све остале 'прљаве' крви треба истријебити, убити, силовати", објашњава Смирна.


Нажалост, додаје, живимо у времену у којем оваква реторика поново постаје нормална у политичком говору демократских представника власти, како у Бања Луци, Босни и Херцеговини, тако и Балкану, читавој Европи, Америци и свијету. Једна од жртава такве реторике су мигранти и избјеглице.

"Избјегличка криза посљедњих година само је пробудила десничарске политике да стегну обруч око Европе, па тако и у бројним градовима Босне и Херцеговине можемо видјети мигранте који покушавају прећи границу ка Европској Унији. Нажалост, у многим босанскохерцеговачким и европским градовима тренутно је чак и законски забрањено помагати овим људима, те се према њима односи управо као према 'прљавој' крви која не треба крочити у центар града, или неку 'цивилизирану' земљу."

 

 

Смирна је коментарисала и еколошки инцидент који се недавно десио у бањалучкој индустријској зони "Инцел", у којој је извела свој перформанс.

"Бањалуку је је недавно погодила и еколошка катастрофа проливањем отровног перилена у индустријској зони Инцел, те је откривено како су сами радници ове зоне затровани, тј.како њихова крв садржи огромне количине отровних метала. За мене је ово излијевање управо симболички догађај, излијевање отрова и свега оног што је годинама стајало закопано – што се након експлозије и пожара просипа на површину, и због чега откривамо да су сви људи који раде и живе у близини погођени, тј. на неки начин отровани."

Својим радом Смирна упозорава да је политика фашизма "попут болести која се шири, излијева на људе, а да они тога нису свјесни док не дође до катастрофе, у којој то постаје очигледно". 

У нашим крајевима се због ратова свако пар десетљећа масовно пролије крв, каже она. 

"Циљ ми је показати баналност свих наших имагинарних творевина због којих се свако пар година колективно поубијамо, у нади да то нећемо урадити поново." 

 

 

Смирна Куленовић (Сарајево, БиХ) интердисциплинарна је савремена умјетница и активистица која ради у широком распону медија; од концептуалне умјетности, перформанса, звучне умјетности, филма и текста - до герилског активизма и директних акција унутар јавног простора. Ове године представља БиХ на Бијеналу Савремене Умјетности Цовентрy (Велика Британија) са соунд-арт инсталацијом "Медитатион И: Целлулар Аутомата". У свом раду се бави критичким пропитивањем глобалне апсурдне политичке ситуације којој као одговор нуди пост-капиталистичке форме самоорганизације, у посљедње вријеме уједињене са биодигиталним приступом технологији. Своју праксу тренутно шири на подручје артифицијелне интелигенције, те микро-сензора и процесора помоћу којих креира нове аудиовизуелне инсталације и серије радова попут надолазећег "Т.И.Т.О. 3.0" у сурадњи са Кингс Цоллеге Лондон и Лондон Арт Ацадемy.

 

 

Употребу савремене технологије у критичке умјетничке сврхе тренутно изучава на институту АРС ЕЛЕЦТРОНИЦА у сарадњи са постградуате програмом Академије Умјетности у Линзу и Институтом за Напредне Медијске Студије у Јапану. Оснивачица је и умјетничка координаторица Колектива за ослобођење јавних простора "Добре Коте" у Сарајеву (2015.) и Интернационалног Номадског Колектива за извођење спонтаних акција "ТАЗ 22". Њени радови тренутно су изложени у цијелој Еуропи. Као предавачица на предметима умјетности и јавног простора сарађивала је са Универзитетом у Лисабону. У Сарајеву као предавачица сарађује са КУМА Центром за Визуелне Умјетности и Право Људски Филм Фестивалом.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.