Објаснили зашто су Уједињеној Српској забранили излазак на изборе! Погледајте шта пише у коначној одлуци ЦИК-а

Бука портал доноси одлуку ЦИК-а којом је забрањено учешће на изборима Уједињеној Српској.

Buka portal / 09. октобар 2020

У одлуци, ЦИК се позива на члан 6.7. на основу које је изрекао новчану казну до 10.000 КМ Ненаду Стевандићу, као предсједнику странке, те казну поништења овјере политичке странке за учешће на изборима.

“Поништава се овјера политичке странке Уједињена Српска за учешће на Локалним изборима 2020. године јер је одговорна што је у видео запису објављеном на друштвеним мрежама Твитер и Фејсбук, користила језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, чиме је прекршила одредбе члана 1.13, а у вези са чланом 7.3 став (1) тачка 7) Изборног закона БиХ, те јој се наређује уклањање предметног видеа са друштвених мрежа”, пише у одлуци ЦИК-а у којој детаљно образлажу шта је спорно у видеу због којег су забранили Уједињеној Српској да учествује на локалним изборима. 


 

 

 

Са друге стране Уједињена Српска се бранила износећи аргументе којима је покушала да докаже да је видео спот умјетничког карактера и да се ради о позиву на уједињење политичких странака и политичара у сврху остваривања програмских циљева. 

У своју одбрану они су навели да исто тако и други политички субјекти на сличан начин изражавају своје ставове као што је позив бошњачких странака у Сребреници на јединство Бошњака уз низ непримјерених и увриједљивих изјава које изазивају страх и нелагоду у Републици Српској.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.