О АКАДЕМСКИМ (НЕ)СЛОБОДАМА: Да ли су врата Универзитета у Бањалуци затворена за Правду за Давида?

Сличне конференције су се организовале од 2016. године и никад није било проблема, али ове године први пут се међу панелистима појављује име члана групе Правда за Давида.

Maja Isović Dobrijević / 28. новембар 2019

Foto: BUKA

 

Конференција „Питање слобода у академском и јавном дискурсу“, према ранијим најавама, требало је да буде одржана на Филозофском факултету у Бањалуци, али јуче је саопштено да ће се конференција одржати у Хотелу Босна. Организатори конференције су Оштра нула, Филозофски факултет Бањалука, Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду и Фондација Фриедрицх-Еберт-Стифтунг Босна и Херцеговина. На конференцији учествују друштвени теоретичари и активисти.

Оштра нула, један од организатора конференције, саопштила је јуче да конференција ипак неће бити одржана на Филозофском факултету, због, како незванично сазнају, најављеног предавања Озрена Пердува из Групе за Давида.

У незваничном разговору са организаторима конференције, те са представницима Филозофског факултета, сазнајемо да су сличне конференције организоване од 2016. године на исти начин и да до сада нису имали проблема са кориштењем просторија Факултета. Кажу да су, као и ранијих година, имали усмени договор са руководством Факултета о одржавању саме конференције.  

Милица Пралица из Оштре нуле рекла је да се конференција организује од маја ове године и да су представници Факултета раније имали прилику видјети дневни ред конференције. Каже нам да је незванично сазнала да су представници одређених струја са Факултета утицали да се ова конференција не одржи у њиховим просторијама.

“Прошле седмице добили смо први позив у којем нам је речено да ћемо можда имати проблема са одржавањем конференције на Филозофском факултету, а јуче нам је директно речено да тражимо замјенску локацију”, каже Пралица за БУКУ.

Конференција у Хотелу Босна, фото: БУКА

 

Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, рекао је да руководство Универзитета у Бањалуци није информисано да се та конференција и дешава.

“Интерним актима је прописано како се неки догађај може организовати на Универзитету. Потребно је да организатор конференције најави конференцију и достави агенду Универзитету у Бањалуци. Ја агенду и информацију о конференцији нисам имао на увиду уопште, тако да не знам о чему се ради. То можете питати на Филозофском факултету. Ово је период када је настава интензивно у току, тако да је јако тешко добити амфитеатар”, рекао је за БУКУ ректор Гајанин.

Ректора смо подсјетили да је прошле године слична конференција од истог организатора одржана, те му поставили питање да ли ће у будућности, уколико конференција буде најављена са учесником из групе Правда за Давида, моћи бити одржана.

 

Ректор Гајанин, фото: БУКА

 

“Универзитет је јако расположен свима да помогне при организовању неког догађаја, али ми се трудимо да поштујемо све прописе који регулишу ту област”, каже ректор Гајанин.

Да не би остало неких нејасноћа, ректора смо оворено питали: Да ли су врата Универзитета у Бањалуци затворена за групу Правда за Давида?

“Не, ни за кога нису затворена врата Универзитета, па ни за Правду за Давида”, рекао је Радослав Гајанин.

Испред Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци рекли су нам да је Факултет о самом програму конференције сазнао два дана прије конференције и то преко друштвених мрежа.

“Не сматрамо се обавезним да учествујемо у организацији било ког догађаја ако у то нисмо на професионалан начин укључени од самог почетка. Такође, нисмо у могућности да уступимо простор било ком појединцу, удружењу или институцији када год они то пожеле, јер то, поред осталог, омета и наш наставни процес. Сматрамо да из површне организације било ког јавног догађаја на Факултету гдје се школује око 1000 студената, могу проистећи разне нежељене посљедице, које желимо да избјегнемо. Прије свега, избјегавамо политизацију и злоупотребу студената од стране било које друштвене групе. Уз поштовање протокола Институције и просторних капацитета исте, то су најважнији разлози зашто се конференција ‘Питање слобода у академском и јавном дискурсу’ неће одржати у просторијама Филозофског факултета. Све остале интерпретације сматрамо да су некоректне и шпекулативне. Поштовање академских слобода подржавамо, о чему свједочи и чињеница да поједини сарадници Филозофског факултета несметано учествују у раду те конференције. Организаторима конференције желимо успјех, али и професионалнији приступ у даљем раду”, саопштено је из Филозофског факултета.

За сутра је у 11.30 часова најављен панел Озрена Пердува из Групе Правда за Давида са темом (Не)Слобода јавног окупљања у БиХ - случај Давид Драгичевић. Сутра ће панеле одржати и други активисти из БиХ.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.