НС РС одбила петицију, Закон ипак у процедури

BUKA / 10. јануар 2021

Представници организације “Рестарт Српска” данас су у Бањалуци одржали конференцију за медије гдје су упознали јавност са дешавањима у вези са петицијом коју су предали Народној скупштини Републике Српске, а која се тиче увођења обавезног конкурса приликом запошљавања у свим јавним предузећима, фондовима и другим системима јавних служби.

Предсједник овог удружења Стефан Благић рекао је да се њихов Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о систему јавних служби налази у редовној скупштинској процедури, иако је њихова петиција одбијена.

“Иако смо ми НС РС предали близу 4 000 потписа, они су нам одговорили да се практично сваки други грађанин није потписао онако како је требало, те да стога има између 1800 и 1900 валидних потписа. Ми смо након тога контактирали посланика Давора Шешића, који је у наше име, у име свих грађана који су потписали ову петицију, а испред Клуба посланика СДС-а предао у скупштинску процедуру наведени нацрт“, изјавио је Благић и додао да није толико значајно ко је формално предлагач, колико је значајно да се сам закон усвоји и позвао све посланике у НС РС да гласају за њега.

“Ми ћемо контактирати и све шефове клубова и њихове замјенике и позвати их на разговор у сврху појашњавања нашег нацрта закона, како бисмо обезбиједили подршку свих, јер је витални интерес Републике Српске да се омогући исправно и легално запошљавање најбољих, а не најподобнијих“, објаснио је Благић.

Члан и активиста Рестарта Небојша Ђурић, који је недавно ријешио вишедеценијски математички проблем, сматра да је наведени закон, односно прецудура, веома важна јер је то, како упозорава, системско рјешење неопходно нашем друштву.

“Сви ћемо се сложити да треба да се запошљавају најбољи, али нажалост, то обично остане на ријечима. Наши посланици сада имају добру прилику да испуне предизборна обећања“, истакао је Ђурић.

Велизар Антић из Рестарта рекао је данас како при скупљању потписа они нису могли да знају јесу ли адресе потписника исправне и да је то нешто о чему треба размишљато и када је ријеч о Закону о референдуму

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.