НОВИНАРКА ЈУТАРЊЕГ ЛИСТА СЕ СЕРОЛОШКИ ТЕСТИРАЛА 'У јануару сам двије седмице била под температуром. Је ли то била корона?

Показало се да је мање од 1 посто тестираних позитивно. Већина тестираних су радници које шаљу твртке прије повратка на посао

BUKA portal / 23. мај 2020

Колико сте пута до сада чули “Сигурно сам и ја већ имао корону”, “Сви смо дома били болесни још у зиму”, “Никад ми није било тако лоше...”?

Ако сте и ви један од оних који сумњају да су имали Цовид-19, иако на њега нису тестирани, сада то можете и сами провјерити. Једино ћете своју знатижељу морати платити.

Одлучила сам се и сама тестирати јер сам мислила да сам можда била заражена. Наиме, оба моја дјетета, школарци, почетком вељаче имала су необичну, дуготрајну вирозу попраћену главобољом и повишеном температуром.

У једном тренутку у разреду моје четврташице на наставу је долазило тек двоје дјеце. Сви остали су били болесни.

Некима се закомплицирало па су добили упалу плућа, а сваки други је завршио на антибиотику.

Све бих то иначе приписала дјечјим вирозама уобичајенима за крај зиме, али десетак дана након њих и сама сам се разбољела, уз пуно теже симптоме.

Прво сам добила конјунктивитис који сам вукла неколико дана, а онда сам се почела осјећати лоше.

Добила сам дрхтавицу и температуру која је расла преко 39,5.

С 40 и нешто година то није било нимало угодно, дословно ме сваки дјелић тијела болио и једва сам могла стајати.

Уз све ме почео бољети и умњак па сам све приписала њему.

Зубар на Хитној, јер је, како то већ бива, била субота, дао ми је два антибиотика и послао ме кући. Након два тједна, уз редовити долазак у дневну болницу, гдје сам интравенозно добивала антибиотик, било ми је мало по мало боље и напокон сам се опоравила. Уз осам килограма мање.

Брис на стрептокок, али и онај на аденовирус били су негативни, тако да није ни данас јасно што ми је точно било.

Касније сам неколико пута помислила да је бар била корона па да сам то “скинула с врата”.

Знатижеља ми није дала мира па сам се јучер тестирала у Поликлиници за медицинско-лабораторијску дијагностику Сyнлаб Хрватска у Великој Горици

Поступак је врло једноставан, изваде вам крв из вене и кроз два сата резултати су готови. Тест стоји 170 куна, а производи га Абботт

. У посљедње вријеме све је више твртки које тестирају своје запосленике прије повратка на посао, рекли су нам у поликлиници.

Серолошки тестови могу имати и лажно позитивне и лажно негативне резултате.

Негативан резултат серолошког теста не искључује могућност да је нетко био заражен с обзиром на то да један мањи дио људи не развија протутијела. - Један од кључних проблема серолошког тестирања је то што за сада још увијек не знамо значи ли присутност протутијела да је особа уистину имуна на вирус, односно да се више не може заразити. Осим тога, ако имунитет постоји, не знамо колико ће дуго трајати и штитити нас од болести - рекао је Басам Неиме, маг. мед. лабораторијске дијагностике у Сyнлабу, на моју тврдњу да бих чак и вољела да сам “одрадила” Цовид-19.

Мој налаз је на крају негативан. Ипак то није био коронавирус иако сам имала доста од наведених симптома - конјунктивитис, главобољу, високу температуру, болове у мишићима, умор.

 

Више прочитајте овдје


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.