Нови позив за медицинске раднике из БиХ за рад у Њемачкој: Почетна плата 2.000 еура, све трошкове плаћа послодавац

Позив је отворен

Maja Isović Dobrijević / 13. јануар 2020

Foto: Ilustracija

 

Агенција за рад и запошљавање БиХ обавјестила је заинтересоване кандидате да ће се први круг интервјуа за Трипле Wин пројект - запошљавање медицинара у СР Њемачкој у 2020. години одржати од 24.2.2020. до 28.2.2020. године, а рок за пријаве је до 7.2.2020. године.

У Трипле Wин пројект могу се пријавити медицинске сестре/техничари или педијатријске сестре/техничари који имају радно искуство и то минимално радно искуство од шест мјесеци у задње 4 године (општа њега, стажирање, волонтерски ангажман, приватна њега у кући) или 2 године радног искуства у посљедњих 7 година.

"Кандидаткиње и кандидати морају посједовати држављанство Босне и Херцеговине, имати стално пребивалиште у Босни и Херцеговини, посједовати доказ о редовно завршеној медицинској школи у Босни и Херцеговини за медицинску сестру/техничара минимално ИВ степен – општи смјер или педијатријска сестра/техничар. Познавање њемачког језика није услов за пријаву на пројекат", рекао је за БУКУ Борис Пупић, стручни сарадник за односе са јавношћу, информирање и издаваштво Агенције за рад и запошљавање БиХ.

У посљедње три године у просјеку око 70 особа годишње је налазило посао у Њамачкој путем трипле Wин пројекта.

"У посљедњој години у Њемачкој је запослено путем Агенције за рад и запошљавање БиХ 683 грађана БиХ. Од тог броја њих 83 је запослено путем Трипле Wин пројекта. Од почетка реализације програма запошљавање медицинара са ССС у Њемачкој (2013. година), па до краја 2019. године укупно је запослено 5.235 особа у Њемачкој", истиче Пупић.

Гарантована минимална почетна плата је 1.900 еура, с тим што у пракси уговори који долазе су углавном на почетну плату од око 2.000 еура.

Почетна мјесечна плата износи минимално 2.000 еура до  признавања  дипломе  за здравственог радника , а послије нострификације минимално 2.400 еура. Послодавац обезбјеђује смјештај, а запослени у цјелости или дијелом партиципира у трошковима, а трошкове превоза ради запошљавања на релацији Босна и Херцеговина –СР Њемачка сноси послодавац

"Кандидати имају обавезу да у првој години положе стручни испит за његоватеља, након чега прелазе у виши платни разред. Кандидати имају обавезу да у првој години положе стручни испит за његоватеља и након тога годину за годином продужавају свој боравак у Њемачкој. Уколико не успију положити стручни испит у 12 мјесеци морају се вратити у БиХ", истиче Пупић.

Јавни позив је и даље континуиран и отворен цијелу годину, а текст Јавног позива можете прочитати овдје.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.