Нови апел Свјетске здравствене организације: Нападните вирус!

Земље које су ставиле под блокаду своје становништво како би спријечиле ширење корона вируса треба да искористе то вријеме да "нападну вирус", поручио је данас генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адхан Гебрејесус.

BUKA portal / 25. март 2020

Превазишли смо многе пандемије и кризе и раније. Превазићи ћемо и ову", рекао је Тедрос на брифингу за медије, а наводи се на сајту СЗО.

Он је истакао да се тражењем од људи да остану код куће и заустављањем кретања људи купује вријеме и смањује притисак на здравствене системе, али је нагласио да "саме по себи, ове мере неће угасити епидемију".

"Позивамо све земље да искористе ово вријеме да нападну вирус", рекао је Тедрос. У том контексту он је указао на шест кључних акција, које СЗО препоручује земљама да предузму.

Као прву навео је да треба обучити, распоредити и повећати број здравствених радника, те да треба применити систем за откривање сваког сумњивог случаја.

Такође, како је навео, потребно је повећати производњу, капацитет и могућност за тестирање и идентификовати, прилагодити и опремити установе које ће користити за лијечење и изолацију пацијената.

Као пету акцију навео је да државе треба да развију јасан план и процес за стављање у карантин оних који су били у контакту са обољелима, а као шесту да треба да усмере пажњу цијеле владе на сузбијање и стављање под контролу ЦОВИД-19.

"Ове мјере су најбољи начин да се сузбије и заустави пренос тако да не дође до поновног оживљавања вируса, када се укину санкције.

Последња ствар која треба било којој земљи је да отвори школе и предузећа, само да би била приморана да их поново затвори због оживљавања (вируса)", навео је Тедрос.

Тедрос је похвалио и Владу Јапана и Међународни олимпијски комитет да су донели тешку, али мудру одлуку тиме што су одложили Олимпијске игре и Параолимпијске игре.

Он је поздравио и позив генералног секретара УН за прекидом ватре на глобалном нивоу, наводећи да се свијет суочава са заједничком претњом и да је једини начин да је побиједи да се човјечанство удружи јер је ријеч о једној истој људској раси.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.