НЕЗАДОВОЉСТВО РАДНИКА Уз жељезничаре стали рудари, енергетичари, пивари, медицински радници…

Пријете штрајком

Tatjana Čalić / 12. јун 2019

Жељезнице РС добиле су данас подршку синдиката из још пет предузећа за остваривање својих захтјева, од којих је најважнији повећање плата и потписивање колективног уговора, потврдио је за Буку Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности РС.


Тако ће у случају да дође до изласка на улице, жељезничаре подржати рудари, запослени у рафинерији, Бањалучкој пивари, али и медицинари и многи други радници.
 “Добили смо подршку пет предузећа, а тражићемо подршку од свих синдиката без обзира на дјелатност јер ово је борба за раднике и њихова права, која су већ годинама на минимуму. Тражимо безусловно повећање плата и од тога нећемо одустати па макар изашли и на улице. Одржаћемо тематску сједница у уторак и на њој ће бити дефинисане конкретне активности које планирамо подузети”, појаснио је Марин.


Напоменуо је и како уназад 10 година плата није повећана, већ напротив смањивана, те би сваком у овој земљи требали бити логични њихови захтјеви -10 одсто веће плате, с тим да највећу повишицу од 12 опосто добију колеге, њих скоро 750, који раде за минималац од 450 КМ.


Марин је реговао и на јучерашњу изјаву ресорног министра, Неђе Трнинића о штрајку упозорења који је Синдикат жељезница одржао у петак. Подсјетимо Трнинић је рекао да је штрајк  потпуно неоправдан и да синдикалци манипулишу радницима и гледају своје интересе, на шта је Марин поручио : „ Овакве изјаве су недопустиве и требају бити санкционисане. Како ја то гледам своје интереса када као отправник возова са преко 40 година радног искуства имам плату 700 КМ. Ово је борба за права радника, права на достојанствен живот и доста нам је више психолошког малтретирања и тираније због чега нам сада већ сви масовно одлазе из државе
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.