НЕМА ВИШЕ ЦВАЈА ЗА ПОЛИЦАЈЦА: Погледајте како изгледа кад вас заустави "робоцоп"

"Полицијски робот" за сад је још увијек у фази развоја и вјеројатно ће проћи године прије но што га угледамо на цестама, а дотад ће већ и аутопилоти преузети контролу, преноси Бљесак.инфо

BUKA portal / 06. мај 2019

Већина је возача барем једном имала ту част да их заустави полиција. Неке у склопу редовите контроле, друге јер су нешто згријешили. Но како би изгледало да се уз возачеву страну умјесто полицајца појави "робоцоп"? Амерички истраживачки институт СРИ Интернетионал развио је прототип "полицијског робота" који би требао заштитити полицајце тијеком заустављања возача, јавља Зимо.цо.

Наиме, у САД-у велик број полицајаца страда управо док стоје уз заустављено возило и провјеравају податке о возилу и возачу. СРИ-јев робот није прави "робоцоп" већ уређај који функционира у пару с полицајцем. Састоји се од камере с микрофоном и екрана са звучником који су постављени на телескопску ручку и причвршћен на полицијско возило.

Кад полицајац заустави аутомобил, умјесто да изађе из свог возила и изложи се потенцијалној опасности, може послати "полицијског робота" путем којег може комуницирати с возачем.

"Полицијски робот" може направити све што и прави полицајац - скенирати возачку дозволу, написати казну па чак и поставити шиљке како би спријечио возача да побјегне с аутомобилом. "Полицијски робот" за сад је још увијек у фази развоја и вјеројатно ће проћи године прије но што га угледамо на цестама, а дотад ће већ и аутопилоти преузети контролу. 

 

 

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.