Нелагода коју осјећате зове се туга

Давид Кесслер, један је од напризнатијих свјетских стручњака за процес туговања, у разговору за Харвард Бусинесс Ревиеw, савјетује како да се носимо са осјећањима која нас ових дана преплављују.

M.P. / 25. март 2020

Foto: David Kessler, printscreen

 

У интервјуу за Харвард Бусинесс Ревиеw, стручњак за тугу Давид Кесслер објашњава како класичних пет фаза туговања (порицање, љутња, цјенкање, туга, прихватање) примијенити у садашњој ситуацији, као и практичне кораке које можемо предузети како бисмо се носили са анксиозношћу.

Ако нешто можемо именовати, онда то можемо и превладати. Давид Кесслер један је од најпризнатијих свјетских стручњака за тугу и аутор књига на тему различитих фаза у процесу туговања. Кесслер је такође радио у болничком систему у Лос Анђелосу, као члан тима за дјеловање у случају биолошке опасности. Као добровољац био је ангажован у оквиру ЛАПД Специалист Ресерве за трауматичне догађаје, као и у тиму Црвеног крста за дјеловање у случају катастрофа. Оснивач је странице www.гриеф.цом коју годишње посјети 5 милиона посјетилаца из 167 земаља.

Кесслер је подијелио своја размишљања о томе зашто је важно прихватити тугу коју можда осјећате, како се са њом носити, и како у њој пронаћи смисао. 

ХБР: Људи сада осјећају много ствари. Је ли исправно нека од тих осјећања назвати тугом?

Кесслер: Да, а ми осјећамо низ различитих врста туге. Осјећамо да се свијет промијенио, и јесте. Знамо да је ово привремено, али не чини нам се тако, и схватамо да ће ствари бити другачије. Као што се одлазак на аеродром заувијек промијенио у односу на вријеме прије 11. септембра. Ствари ће се промијенити, а ово је тренутак када се мијењају. Губитак нормалности: страх од економских губитака; губитак повезаности. То нас погађа и ми сада тугујемо. Колективно. Нисмо навикли на ову врсту колективне туге у ваздуху.

Рекли сте да осјећамо више од једне врсте туге?

Да, ми осјећамо и антиципаторну тугу. Антиципаторна туга је то осјећање које имамо о томе шта будућност носи када смо несигурни. Обично се фокусира на смрт. То осјећамо када неко добије лошу дијагнозу или када имамо нормалну помисао да ћемо изгубити родитеља једног дана. Антиципаторна туга је такође везана за ширу визију будућност. Долази олуја. Нешто лоше је тамо вани. Са вирусом, ова врста туге је збуњујућа за људе. Наш примитивни ум зна да се нешто лоше дешава, али то не можете видјети. То разбија наш осјећај безбједности. Осјећамо тај губитак безбједности. Мислим да никада нисмо колективно изгубили осјећај безбједности као сада. Појединачно или у мањим групама, људи су то осјетили. Али за све нас заједно, ово је новина. Тугујемо и на микро и на макро нивоу. 

Шта могу појединци урадити да се носе са свом том тугом?

За почетак треба разумјети фазе туговања. Али кад год говорим о фазама туговања, морам подсјетити људе да те фазе нису линеарне и не морају се дешавати овим редослиједом. То није мапа, али може пружити неки ослонац за овај непознати свијет. Постоји порицање, о чему много говоримо на почетку: Тај вирус неће нас закачити. Затим љутња: Тјера ме да останем код куће и одузима ми моје активности. Затим цјенкање: У реду, ако се социјално дистанцирамо током двије седмице, све ће бити боље, је ли тако? И онда туга: Не знам кад ће се ово завршити. И на крају прихватање: Ово се дешава: Морам видјети како да наставим даље.

У прихватању, као што претпостављате, лежи снага. Налазимо контролу у прихватању: Могу опрати руке. Могу одржавати безбједну удаљеност. Могу научити како да радим онлине.

Када осјећамо тугу, имамо и ту физичку бол. И ум који не мирује. Постоје ли технике помоћу којих можемо то учинити мање интензивним?

Вратимо се на антиципаторну тугу. Нездрава антиципаторна туга је заправо анксиозност, и то је осјећање о којем говорите. Наш ум почиње да нам приказује слике. Моји родитељи ће се разбољети. Видимо најгоре сценарије. Наш ум се заправо понаша заштитнички. Наш циљ није да игноришемо те слике или да их покушамо отјерати – ваш ум вам то неће дозволити и може бити болно да то покушате учинити на силу. Циљ је пронаћи равнотежу у стварима које мислимо. Ако осјетите да се појављује најгора слика, наведите себе да помислите на најбољу слику. Сви се понекад мало разболимо и свијет настави даље. Неће умријети сви које волимо. Можда нико од њих неће умријети, зато што сви предузимамо праве кораке. Ниједан сценарио не треба игнорисати, али ниједан не треба да доминира.

Антиципаторна туга је када ум иде у будућност и замишља најгоре. Да бисте умирили себе, треба се вратити у садашњост. Овај савјет је познати свима који су медитирали или вјежбали присутност у садашњем тренутку, али људи се увијек изненаде како је то прозаично. Можете именовати пет ствари у просторији. Компјутер, столица, слика пса, стари тепих и шоља кафе. Тако је једноставно. Дишите. Схватите да се у садашњости ништа од оног што антиципирате није десило. У овом тренутку сте добро. Имате храну. Нисте болесни. Употријебите своја чула и размислите о томе шта осјећате. Сто је тврд. Декица је мекана. Могу осјетити дах који излази из мог носа. То ће заиста помоћи да ублажите ту бол.

Такође можете размишљати о томе како да пустите оно што не можете контролисати. Не можете контролисати шта ради ваш комшија. Оно што можете контролисати јесте да будете шест стопа удаљени од њих и да перете своје руке. Фокусирајте се на то.

На крају, сада је добро вријеме да направите залихе саосјећајности. Сви ће имати различите нивое страха и туге и то се манифестује на различите начине. Колега је неки дан био веома оштар према мени и ја сам помислио, То не личи на њега; То је начин на који се он носи са овим. Ја видим његов страх и забринутост. Тако да будете стрпљиви. Мислите на то какав је неко иначе, а не каквим се чини у овом тренутку.

Један нарочито проблематичан аспект ове пандемије је што јој се не види крај.

Ово је привремено стање. Помаже да то изговорите. Радио сам 10 година у болничком систему. Обучен сам за овакве ситуације. Такође сам проучавао шпанску грипу. Мјере предострожности које предузимамо су исправне. То нам говори и историја. Ово се може преживјети. Преживјећемо Ово је вријеме када треба претјеривати са заштитом, али не треба претјеривати са реакцијама.

Вјерујем да ћемо наћи смисао у томе. На класичних пет фаза туговања додао сам шесту: Смисао. Она долази након прихватања. Нисам желио да останем на прихватању, када сам ја искусио личну тугу. Хтио сам пронаћи смисао у тим тешким тренуцима. Ја заиста вјерујем да можемо наћи свјетло у таквим временима. Чак и сада људи схватају да се могу међусобно повезати помоћу технологије. Нису тако удаљени као што су мислили. Увиђају да имају телефоне и воде дуге разговоре. Цијене разговоре. Вјерујем да ћемо наставити налазити смисао сада и када ово прође.

Шта бисте рекли некоме које прочитао све ово и још увијек је преплављен тугом?

Наставите покушавати. Постоји нешто моћно у томе да ово именујемо као туга. То нам помаже да осјетимо оно што је у нама. Тако су ми многи рекли током протекле седмице, “Кажем својим колегама на послу да ми је тешко” или “Синоћ сам плакала”. Када именујете то, ви то осјећате и то се креће кроз вас. Емоцијама је потребно кретање. Важно је да признамо кроз шта пролазимо. Један несретан нуспроизвод покрета самопомоћи је што смо ми прва генерација која има осјећања о својим осјећањим. Ми себи говоримо ствари попут, Осјећам се тужно, али не треба тако да се осјећам; другим људима је горе. Можемо — и требало би — да се зауставимо на првом осјећању. Тужан сам. Хајде да дам себи пет минута да будем тужан. Ваш задатак је да осјетите своју тугу, и страх, и љутњу, без обзира да ли неко други нешто осјећа. Одупирати се томе не помаже, зато што ваше тијело производи то осјећање. Ако дозволимо осјећањима да се десе, она ће се дешавати неким редом и то ће нас оснажити. Онда нећемо бити жртве.

Неким редом?

Да. Понекад покушавамо да не осјећамо то што осјећамо, јер имамо ту слику “гомиле осјећања.” Ако сам тужан и допустим то, то никад неће престати, гомила лоших осјећања ће ме преплавити. Истина је да се осјећања крећу кроз нас. Ми их осјећамо и она пролазе и онда прелазимо на друго осјећање. Не постоји нека гомила осјећања која ће нас савладати. Апсурдно је мислити да не треба да осјећамо тугу сада. Дозволите себи да осјећате тугу и наставите са животом.

 

Извор: Харвард Бусинесс Ревиеw, превод Бука


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.