Не, тинејджерима не расте “рог” због смартфона

Пре више од годину дана, аустралијски истраживачи објавили су научни рад који је недавно одјекнуо у јавности.

BUKA portal / 03. децембар 2019

 

Они су приметили да је код изненађујућег броја младих људи развијена кост у доњем делу лобање, слободно названа “рогом”. Истраживачи су тврдили да је то појава која се јавља због времена које проводе гледајући погнути у екран, пише Тајм.

ББЦ је овог месеца цитирао чланак у причи о утицају модерног начина живота на људску анатомију. У року од неколико дана, био је то чланак који су пренели медији широм света, с насловом да нашим тинејджерима расте “рог” на потиљку. Ово истраживање јесте вредно пажње, јер на неки начин показује како се наше тело прилагођава начину живота и данашњим уређајма које користимо. Али, последице нису толико страшне као што ови наслови сугеришу.

Професори Универзитета Сунсхине Цоаст, Дејвид Шахар и Марк Сајерс открили су 2016. године да је 40 процената од 218 особа, старости од 18 до 30 година, имало сличну “израслину”, кост на потиљачном делу. Они су то открили прегледањем рендгенских снимака на 1.200 људи, старости од 18 до 86 године. У тој студији, трећина снимака показала је да та кост расте. Најчешће су је имали људи старости од 18 до 30 година, што је изненадило истраживаче, који су очекивали да ће највише бити заступљена код старијих.

 

Има ли то везе с телефонима?

Теоретски, константно савијање главе напред, да би се гледало у екран, уместо да је држимо право напред као док седимо, може да напреже врат и горњи део леђа, што је сасвим довољно да изазове промене на костима, и изазове раст у околним тетивама и лигаментима, кажу истраживачи. Међутим, ниједна студија није заиста проценила утицај употребе телефона код сваког од испитаника, тако да нису могли да извуку било какве конкретне закључке о томе да ли су такве кости изазване употребом уређаја, што је хипотеза коју су истраживачи поставили на основу демографске учесталости коришћења уређаја.

Осим тога, узрочно-последични проблеми раста тог такозваног “рока” мало су претерани. Израслине су у последњој студији биле између 10 и 30 милиметара, или негде близу тога, што је свакако приметно, али вероватно не тако драматично као што је стајало у насловима. Поред тога, раст на лобањи тог типа, када су у питању израслине посебно мањег типа, виђене су много пута раније. Познато је да су најчешће код мушкараца, обично се виде код старијих, али их имају и млађи људи. У документу из 2017. године објављеном у БМЈ запажено је да је такав раст на потиљачном делу нормалан, иако понекад болан, и да је “често присутан код старијих адолесцената због наглог раста”. Такве израслине могу да се појаве било где на телу, буквално од главе до пете. Чак су и аутори ове студије били суздржани и нису били забринути због самих “рогова”, чак и када су они повезани с главом, вратом и леђним болом. “Ствар је у томе да израслина није проблем, она је знак сталног лошег држања, које се једноставно може исправити”, рекао је Сејерс за аустралијски web сајт.

Није тајна да стално коришћење технологије уништава наше држање. Феномен врата који је настао као последица сталног куцања порука “теxт нецк” или напрезање врата повезано с гледањем у екран толико је распрострањен да је много људи искусило бол у леђима после целодневног седења испред лаптопа. Ово јесте разлог за забринутост, али нешто што је потпуно непоправљиво. Обично је довољно истезање и јачане мишића, прављење паузе, можда и реорганизација услова за рад како би се побољшало држање и ублажио бол који иде с неправилним држањем тела.

Недељник

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.