Научници објавили важно откриће о коронавирусу: "Ово је револуционарно"

Аустралски научници тврде да су открили начин на који се имунолошки систем у људском тијелу бори против коронавируса.

BUKA portal / 18. март 2020

 

До овог револуционарног открића дошли су знанственици Института Петер Дохертy који је први у свијету успио створити вирус Цовид-19 изван Кине. 

Њихово откриће објављено је јучер у знанственом часопису Натуре Медицине, а у њему стоји да се људи од новог вируса опорављају на сличан начин као и од грипе. Ово би откриће требало бити од велике помоћи у развоју најучинковитијег цјепива, кажу знанственици.

У свијету је досад потврђено готово 200.000 случајева заразе, а умрло је скоро осам тисућа људи.

"Ово је откриће важно јер први пут разумијемо како се наш имунолошки сустав бори против коронавируса", каже суауторица студије Катхерине Кедзиерска. Знанственици хвале ово откриће, називајући га револуционарним, пише ББЦ.

Што је откривено?

Многи људи већ су се опоравили од коронавируса, што значи да је већ познато да се наш имунолошки сустав може против њега борити. Али први пут икад знанственици су открили четири врсте станица у нашем имунолошком суставу које се боре против новог вируса.

Уочене су тијеком праћења пацијента који је имао средњи облик болести и никакве друге здравствене проблеме, пише ББЦ.

47-годишњакиња из Wухана, коју су знанственици проматрали, опоравила се у 14 дана. Три дана прије него што се потпуно опоравила, у њеној крви уочене су посебне станице. Код пацијената с грипом ове се станице такођер појављују прије опоравка, каже професорица Кедзиерска.

"Јако смо узбуђени због ових резултата и чињенице да смо успјели препознати појаву тих станица у зараженог пацијента прије него што се његово стање почело клинички побољшавати", рекла је.

"Препознавање тренутка када станице имунолошког сустава почињу дјеловати може помоћи предвиђању тијека дјеловања вируса", кажу знанственици који су сигурни да ће ово откриће помоћи у проналаску лијека.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.