Научници доказали: Повећање минималца смањује број самоубистава

Амерички истраживачи сматрају да су на трагу једноставног рјешења великог проблема.

BUKA portal / 05. мај 2019

Foto: Ilustracija

Наиме, пресјек кретања минималне плате и броја самоубистава показује да савезне државе које повећавају минималну плату региструју смањење броја самоубистава, преноси Wасхингтон Пост.

Повећавање минималне плате и спуштање пореза за осјетљиве категорије за свега 10 посто може спријечити и до 1.230 самоубистава годишње, закључак је истраживачког рада објављеног на име Националног бироа за економска истраживања.

Спуштање пореза, односно субвенционирање дијела пореза за сиромашне породице са дјецом, поред повећања минималне плате, значајно утјече на животне проспекте најугроженијих Американаца.

Како се наводи, та два фактора помажу мање образованим и мало плаћеним радницима који спадају у ризичну групу особа када је у питању одузимање властитог живота услијед неимаштине.

Анализа кретања минималних плата обухватила је период од 1999. до 2015. године,а провели су их, међу осталима, економисти са Универзитета у Цалифорнији (Беркелеy) Анна Годоеy и Мицхаел Реицх и стручњаци за јавно здравство Wиллиам Доw и Цхристопхер Лоwенстеин.

Смрт очаја или "Деатхс оф деспаир", термин је који су креирали економисти Анне Цасе и Ангус Деатон са Универзитета у Принцетону, а односи се на смртне случајеве, често самоубиства средњовјечних мушкараца.

Како би се евалуирао однос промјене минималца и броја самоубистава, стручњаци са Беркелеyа су идентифицирали савезне државе које су подигне минималце од 1999. до 2015. године, као и оне државе које то нису учиниле.

Показало се да број смрт усљед предозирања дрогом не варира везано за тренутак подизања минималца. С друге стране, број смртних случајева који немају везе са дрогом драстично је промијењен након имплементације одлуке о повећању минималних плата.

Повећање субвенција на порез од 10 посто смањио је број самоубистава (невезаних за овисност и дроге) за 5,5 посто. Повећање минималца за 10 посто смањио је број самоубистава (невезаних за овисност и дроге) за 3,6 посто.

"Када се имплементирају споменуте политике, број самоубистава брзо пада", закључак је истраживача.

Такођер, повећање минималца одмах утјече на пад броја самоубистава, док субвенције пореза резултате доносе са закашњењем тек сљедеће године с обзиром да порезној политици треба више времена за ефекат на терену.

Ефекат највише има утјецаја на младе мушкарце, с обзиром да они најчешће раде слабо плаћене послове.

Клиx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.