Најопасније "болести" на друштвеним мрежама

Док се у свијету великом афером сматра изузимање приватних података корисника друштвених мрежа у Босни и Херцеговини се пажња усмјерава на друге проблеме. Говор мржње, ксенофобија, национална и етничка нетрпељивост на друштвеним мрежама су "болести" с којима се морамо изборити.

N1 / 23. март 2018

Кориштење друштвених мрежа у Босни и Херцеговини још увијек није достигло онај ниво који су достигле друге земље у свијету. Најпопуларнија мрежа у Босни и Херцеговини је Фацебоок. Према подацима који су доступни приближно 1,7 милиона људи користи друштвене мреже у нашој земљи. Корисника интернета је нешто више односно 2,6 милиона.

"Код нас у Босни и Херцеговини Фацебоок је друштвена мрежа која је убједљиво најкориштенија и има највећи утјецај на људе и на друштво. И заправо сви су усмјерени на Фацебоок, од медија, омпанија које се желе оглашавати и продавати своје производе на Фацебооку, па до корисника који препознају да је ту негдје највећа популација и да ту могу остварити неку интеракцију", каже Владимир Чолаковић, новинар.

Друга популарна друштвена мрежа је Титтер међутим она још увијек није достигла висок степен кориштења. Ово није случај само са обичним људима него и са политичарима.

 

 "Имамо неку ручну кочницу када говоримо о комуникацији на Титтеру зато што се укључују неке друге циљане скупине, укључују се ботови итд. Али оно што се појави на Титтеру већином није генерисано са мобилног телефона неког политичара него се углавном ради о ПР тиму који сухопарно пренесе информацију или стави неку инфографику", казао је Тарик Капетановић ПР и блогер. Специфичан проблем за регион Балкана који је много опаснији од неовлаштеног приступа информацијама је говор мржње. Уз овај проблем се према ријечима стручњака додаје и привидна култура некажњивости. "Али чињеница је једна ствар да су друштвене мреже једно невјероватно оружје у рукама оних који желе да шире ксенофобију, етничку нетрпељивост итд. Оно гдје вам је прије требало да добијете публику за такав ваш говор мржње, да добијете публику од 50 или 100 људи, требали би вам дани, а овдје једноставно уз три клика можете добити милионски аудиториј", каже Арбен Муртезић, директор ЦЕСТ ФБИХ. Наши саговорници истичу како се у будућности више пажње мора посветити едуцирању грађанства, а посебно младих о посљедицама акција на друштвеним мрежама.Такођер се препоручује и побољшавање кривичног законодаства како би се укључила дјела почињена на друштвеним мрежама.

 

 

Н1

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.