Музичар из Бањалуке Душко Шобат за БУКУ: Умјетник не одустаје од своје суштине!

Музика на најљепши начин повезује људе...

Maja Isović Dobrijević / 08. октобар 2019

 

Музичар из Бањалуке Душко Шобат са својим бендом “Душко Шобат Гроуп” припрема други албум, а  иза себе има ауторски албум инструменталне музике под називом “Раскош”, објављен у продукцији ПГП РТС, 2017.године.

Душко је у свом музичком раду остварио сарадњу са гитаристом Либором Бочеком, са којим је снимио акустични албум у којем су обрађивали традиционалну музику. Жанрови који су му блиски јазз, блуес, амбиент, Балкан, односно бенд комбинује многе музичке правце.

Поред Бањалуке, једно вријеме је живио и образовао се у Бечу и Београду.

Бенд Душко Шобат Гроуп настао је у јесен 2013. године, у Бањалуци. Дугогодишњи пријатељи и музичари окупили су се како би заједно стварали и свирали инструменталну ауторску музику. Чланови бенда су – Мирослав Гаћеша, Срђан Раковић, Никола Савановић и Душко Шобат. За првих неколико мјесеци заједничког рада, бенд је успио да сачини десет музичких тема и требало их је још и снимити. Са снимањем су стартали почетком 2014. године. Снимање албума је завршено маја 2015. године. Децембра 2015. снимили су мини концерт у продукцији Радио Телевизије Републике Српске на коме су извели три композиције (укључене и на овај албум) – “Византија“, “Раскош” и “Блуес“.

Душко нам каже да ће нови албум на којем ради бити другачији од претходног албума, а пјесме су микс различитих музичких праваца, али у односу на претходни албум сад су трио и на сасвим другачији начин музицирају и стварају.

“Овај пут сам желио да са три инструмента стварамо звучну слику што је много захтјевније, али и креативније. То је плод музичког раста и експериментисања”, рекао је за БУКУ Шобат. Додаје да му је жао што већина људи не разумије квалитетнију и дубљу музику. “Сматрам да сваки аутор и музичар треба да буде искрен кад ствара, јер је тад у истини и само тако може да се развија и расте. Мислим да је увијек било тешко за људе који се баве инструменталном музиком, па је тако и сад, али не смијемо да одустајемо од себе”, истиче.

 

Душко каже да је умјетност увијек у рату са свакодневницом и само тако може опстати, јер умјетност тражи смисао и одговоре.

“Наравно да тај пут није за свакога, али и поред тога што је тешко и понекад узалудно и апсурдно и даље мислим да је умјетник само онај који не одустаје од своје суштине”, истиче наш саговорник и додаје да аутентичност долази са искреним радом и љубављу према музици и инструменту, а не калкулисањем шта ће бити и шта је тренд. Душко каже да се управо у том природном и искреном односу умјетничког стварања рађа посебност и аутентичност.

БАЊАЛУЧКА СЦЕНА

На питање да ли је Бањалука спремна на снажнију артистичку сцену, Душко каже да у овом моменту није.

“Много тога треба да се деси. Постоје појединци који су оригинални и велики умјетници, али да би имали амбијент континуираног стваралаштва, што ће ојачати  сцену, неопходно је да све одговорне институције, као и сам град, подржавају њихов рад, отварају им простор стварања,олакшавају услове и, прије свега, да нам вјерују. Култура повезује, ствара и гради, а са умјетношћу, културом и квалитетном сценом, сви могу да осјете само просперитет. Дијелом сам упознат са информацијом да је Бањалука у процесу да се отвара према Европи, кроз кандиатуру за Европску престоницу културе, то би могао бити окидач да се јаче и темљеније и убрзаније развија сцена, а наравно и све што иде уз развој сцене”, истиче он.

Душко каже да оно што Бањалука дефинитивно има јесу људи, умјетници и изузетни појединци.

“Када говоримо о музици, ту су велики и оригинални умјетници који свакако заслужују да се подржи њихов рад и на тај начин да се гради сцена.Велик респект из свијета музике имам према Николи Котроману, Либору Бочеку, Владимиру Тубићу, Момчилу Гавриловићу, Борису Кајтезу. Знам да постоје изузетни људи и у другим областима, и у томе јест снага којом требамо помијерати границе и развијати средину у којој живимо”, појашњава.

Наш саговорник, који је живио и радио и ван Бањалуке, каже да му је важна сарадња са музичарима и контакт са другим просторима.

“Мени је битно да свирам на различитим мјестима и да сарађујем са разним музичарима, јер музика на најљепши начин повезује људе. Због тога су и сами фестивали значајна ствар, како за средину у којој се дешавају, тако и за саме музичаре, то је краткотрајни сусрет енергија, идеја и често мјесто спајања и отварања неких нових поглавља”, истиче он.

На питање да ли се од музике може живјети, Душко нам искрено каже да је то у овом моменту тешко.

“Мислим да се малим корацима може поправити та ситуација, бар за мало. Ево, на примјер, сви се жале на висок порез за ауторски рад, што ономе ко ангажује умјетника прави изузетан проблем, апсолутно је дестимилулативно. Ми, људи сцене, често имамо разумијевања за све оно што оптерећује стваралаштво и умјетност уопште, али рецимо висок порез за ауторски рад, бесмислено је трудити се разумјети. Ауторским радом се баве умјетници, којих је свакако процентуално мало у друштву, и ниједна држава свијета неће поправити свој буджет високо опорезујући њихов рад. Дакле, могу се ствари брзо и споро поправљати, али треба почети”, каже наш саговорник.

 

 

СНИМАЊЕ АЛБУМА

На крају разговора, Душко нам отворено каже да је у нашој земљи тешко снимити албум, јер су, поред великог труда и рада, потребна велика финанцијска средства за реализацију албума.

“То је такође озбиљна тема, јер овдашњи умјетници, поред стваралачког процеса и одрицања које он захтијева, често су у ситуацији да се сналазе за средства која су неопходна да би албум постао и готов производ. По мени, не можемо имати јаку сцену, умјетнике и бољи амбијент, ако се системски не почне улагати у умјетничку продукцију. Вјерујем да би се многи са мном сложили да је посебно музичка продукција скрајнута, јако мало подржавана од стране институција система. Дакле, та ситуација се може поправити, иако  је сада јако јако неповољна”, каже у разговору за БУКУ музичар Душко Шобат.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.