МУП РС: Забиљежена 82 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом у посљедња 24 часа

У протекла 24 часа санкционисано је 80 грађана

BUKA portal / 24. март 2020

 

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 80 грађана.  

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.владарс.нет  и www.муп.владарс.нет) и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Када се ради о мјерама непоштовања изолације:

- Око 13,45 часова полицијски службеници Полицијске станице Соколац су у Сокоцу, у Улици Цара Лазара, уочили С.Б из Сокоца, коме је од стране санитарног инспектора, изречена мјера „кућне изолације“. Окружно јавно тужилаштво Источно Сарајево је наложио да се лице санкционише издавањем ПН по чл.22.ЗОЈРиМ.

-Око 15,15 часова у Полицијској станици Добој 2 пријавило је НН лице, да је у мјесту Осјечани, Добој, уочио да Р.И из Осјечана, коме је Решењем санитарне инспекције РС, одређена заштитна мјера изолације, које се не придржава. Истом је издат ПН по чл. 22. ЗоЈРиМ.

Истовремено, у протекла 24 часа евидентирана су два кривична дјела против здравља људи:

-Око 13,00 часова пол. службеници ПС Приједор 1 запримили су  информацију да је  Д.К из Приједора, прекршило мјеру кућне изолације која му је изречена Рјешењем Одсјека за инспекцијске послове Града Приједора, чиме је починио КД-из чл.195.КЗ РС. Лице лишено слободе и смјештено у просторије за задржавање.

-Дана  23.03.2020. године полицијски службеници ПС Центар су у улици Тржничка, због сумње да се крше мјере Штаба за вандредне ситуације, извршили контролу лица М.С, приликом које су утврдили да је исти прекршио наложене мјере надлежног инспекцијског органа о карантину и самоизолацији, те да не борави на адреси која је наведена у Рјешењу о изолацији,  издато на Граничном прелазу Нови Град. Наведено лице је у 15,00 часова лишено слободе, а дежурни тужиоц ОЈТ Б. Лука се изјаснио да се ради о КД „Непоступање по здравстевним прописима за вријеме епидемије“ из члана 195. КЗ РС.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „САРС-ЦоВ-2“ и „ЦОВИД-19“ болести на територији Републике Српске.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.