Мучи вас спор Wи-Фи? Ево како да ријешите проблем!

Једноставно је.

BUKA portal / 15. мај 2019

Спора бежична интернетска веза може бити извором бројних фрустрација и незгодних ситуација. Доносимо преглед честих разлога зашто је ваш Wи-Фи спор и што можете подузети,

ИП камере, паметни уређаји, хрпа рачунала и смартфона... У нашим домовима све је више уређаја који требају Wи-Фи мрежу и властиту ИП адресу. Што их је више, то ће мрежа бити оптерећенија и спорија. Старији уређаји с тиме ће се све теже носити, али и новијима би то могао бити проблем, пише Тпортал. 

Досег бежичне мреже и сигнала

На брзину ваше мреже у великој мјери може утјецати и позиција на коју сте поставили свој Wи-Фи усмјеривач (роутер). Ти уређаји емитирају сигнал на 2,4 ГХз и 5 ГХз. Ипак, немојте искључити мрежу која почива на 2,4 ГХз, иако је спорија. Зашто? Зато што њен сигнал лакше пролази кроз зидове и друге чврсте објекте. Дебели бетонски зид или под у потпуности ће блокирати мрежу 5 ГХз.

 Превише корисника

Брзина и пропусност ваше мреже Wи-Фи су ограничени.

Што је више корисника на истој мрежи, то ће она бити спорија. Обратите позорност на то за што који уређај користи мрежу и кад то чини.

Стари мрежни кабели

Прикачили сте рачунало изравно на роутер, али мрежа је и даље спора? Могуће је како проблеме стварају стари и/или оштећени мрежни Етхернет кабели. Како ћете знати колико је кабел стар? Погледајте који Цат број носи.

Цат-5 су најстарији и најспорији кабели који су још у упораби. Ограничени су на брзину пријеноса података до 100 мегабита у секунди. Цат-5е су тренутно вјеројатно најраширенији. Подржавају брзину пријеноса до 1,000 Мбпс. Цат-6/6а је најбржи кабел у широкој упораби, с брзином до 10 гигабита у секунди (10 тисућа Мбпс).

Мрежни кабели такођер знају бити и осјетљиви. Провјерите губе ли можда контакт негдје.

Користите ли појачиваче сигнала (Wи-Фи екстендере)?

Појачивачи сигнала корисни су кад сигналом требате покрити веће подручје или простор с конфигурацијом неповољном за Wи-Фи сигнал. Али, уједно могу и стварати проблеме. Размотрите могућност стварања кућне Wи-Фи месх мреже.

 Загушење Wи-Фи канала

У градовима, нарочито у стамбеним зграда, често је више Wи-Фи мрежа које раде једна уз другу. Свака од њих узима дјелић доступног фреквенцијског појаса. Можете покушати промијенити број канала, иако новији роутери могу сами пронаћи и одабрати најбољи доступни канал.

ДНС послужитељ вашег добављача приступа интернета је спор

Без обзира какав пакет за приступ интернету користите, сви редом требају доменски сустав имена (Домаин Наме Сyстем, ДНС). Користе га сваки пут кад утипкате web адресу у свој web прегледник.

По почетним поставкама користите онај који вам нуди ваш пружатељ услуга приступа интернету, али он може бити спор и непоуздан. Покушајте с неким другим.

Гуши ли ваш Wи-Фи ваш пружатељ услуга приступа интернету?

Овај сценариј није нарочито изгледан ако не користите приступ интернету нарочито интензивно, али могуће је како ће ваш пружатељ услуга приступа интернету успорити брзину ваше мреже ако открије кориштење апликација за дијељење података или ако досегнете одређену разину потрошње. То можете установити с више узастопних провјера брзине.

Ако је доиста проблем у томе, немате пуно опција на располагању. Можете промијенити пружатеља услуге или пак смањити активности које су довеле до проблема. 

Проблематични уређаји

Могуће је како је за спору везу крив уређај који не функционира како би требао.

Покушајте редом одспајати уређаје све док не пронађете онај који успорава мрежу. 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.