Могуће је у исто вријеме имати и корону и грипу, ево који су симптоми

ЉЕТО се ближи крају, коронавирус је и даље ту па се лијечници све више брину каква ће бити пандемија тијеком јесени и зиме.

BUKA portal / 15. септембар 2020

 

"Сигурно се истовремено можете заразити и грипом и коронавирусом, а то ће имати катастрофалне посљедице за имунолошки сустав", сматра др. Адриан Бурроwес, лијечник с Флориде.

И коронавирус и грипа нападају плућа те могу узроковати пнеумонију, накупљање текућине у плућима, па чак и затајење дишног сустава, а у тежим случајевима могу изазвати сепсу, срчане проблеме те упале мозга, мишића и срца.

Симптоме је тешко разликовати

"Кад се заразите грипом и другим респираторним вирусима, ваше тијело ослаби, стога је врло једноставно добити другу инфекцију", рекла је др. Сеема Yасмин, директорица организације Станфорд Хеалтх Цоммуницатион Инитиативе, а њезине ријечи пренио је ЦНН.

Двострука зараза могла би узроковати озбиљне дуготрајне посљедице код људи, но још је прерано да би се то точно утврдило, с обзиром на то да лијечници и даље не знају довољно о самом вирусу и његовим посљедицама, а нема довољно информација о људима зараженима коронавирусом и грипом у исто вријеме.

"Симптоми грипе и коронавируса врло су слични, тако да их је тешко разликовати", рекао је др. Леонард Мермел с Одјела за епидемиологију и контролу заразе у болници Рходе Исланд.

Температура, умор, болови...

Симптоми оба вируса укључују повишену температуру, вртоглавицу, умор, упаљено грло, болове у мишићима, недостатак зрака и цурење носа.

Међутим, за разлику од грипе, коронавирус може узроковати губитак мириса и окуса, а око половице случајева пријеноса заразе догоди се између људи који немају никакве симптоме, поручују из Америчке агенције за контролу и превенцију болести.

Најбољи начин да се са сигурношћу зна има ли особа коронавирус или грипу је тестирање, а Агенција је произвела тест за присутност оба вируса који би ускоро требао ићи у ширу упорабу и дистрибуцију.

 

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.