Мобилна болница у РС: Зашто опрема стоји на аеродрому, шта је плаћено 4,2 милиона и кад ће бити монтирана?

Огромну пажњу у јавности изазвала је мобилна болница коју је Влада Републике Српске издвојила 4,2 милиона са ПДВ-ом.

Milovan Matić / 16. мај 2020

Много је питања и даље без одговора, а многе интересује шта је то што је РС добила.

За сада су у бањалучком насељу Залужани постављени шатори за мобилну болницу, док се још увијек чека на медицинску опрему.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је за БУКУ да је обављен само дио увоза опреме за покретну болницу.

„Царински поступак увоза првог дијела опреме за покретну болницу обављен је 24.04.2020. године. Увозник је компанија Балкан Глобал д.о.о. Бијељина. Царинска процедура увоза обаљена је у Царинској испостави Аеродром Бањалука. Радило се о шаторима, креветима, мадрацима, ормарима, столовима, расвјетним тијелима, оптичким кабловима, електричним агрегатима“, рекао је Ковачевић.

Он објашњава да је остатак опреме стигао у БиХ и да још увијек није поднесена царинска пријава за увоз.

„На аеродром Бањалука стигла је и додатна медицинска опрема за покретну болницу. До овог тренутка још увијек није поднесена царинска пријава за увозно царињење ове опреме. Претпоставка је да се чека дозвола коју издаје Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, јер се ради о медицинској опреми, која поред све остале документације неопходне у царинском поступку, треба имати и поменуту дозволу“, рекао је Ковачевић.

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак потврдио је за БУКУ да је након увида у службену документацију утврђено да званичан захтјев везан за увоз покретне болнице и пратеће опреме није стигао у Агенцију.

Ипак, претходно је премијер РС Радован Вишковић рекао да је сва опрема за покретну болницу Републике Српске стигла и ускоро ће бити уграђена у Залужанима, гдје је већ монтиран објекат болнице.

Вишковић је рекао да је допремљено све што је требало и да се чека сагласност Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ за пратећу медицинску опрему.

“Јутрос сам разговарао са испоручиоцима опреме и они са представницима Агенције за лијекове и медицинска средства данас у Бањалуци рјешавају питања у вези са царињењем опреме. Чим то буде завршено, опрема ће бити монтирана”, истакао је Вишковић.

А кад би то могло да се деси рекао нам је Славен Ристић, власник фирме Технички ремонт Братунац и Глобал Балкан која је и добављач цијеле покретне болнице. Он је за БУКУ казао да је код куповине мобилне болнице све транспарентно и да очекује да ће ускоро бити завршена и набавка остатка опреме.

„Ви имате мобилне болнице истог и мањег типа које су плаћене по 4,5 милиона евра и више. Ми смо ову болницу дали без профита. Ту смо болницу практично отели из Њемачке. За медицинксу опрему требали смо добити од Агенције за лијекове дозволу за царињење. Тражили смо да због ванредног станај увеземо робу па да накнадно доставимо и документацију, али то није било могуће. Зато и нисмо могли одмах да довеземо ту робу, јер би били у царинском прекршају. Агеција и поред одбре воље није могла да нам да ту сагласност, јер морамо да уђемо у редовну процедуру која захтјева достављање све и једног документа о све и једном медицинском уређају. Сва опрема долази из Њемачке и Италије и због ситуације тамо био нам је проблем да тако брзо добијемо сву документацију. Ми се трудино да до понедјељка прибавимо како знамо и умијемо да прибавимо сву документацију и да то предамо Агенцији“, рекао нам је Ристић. 

Он наводи да је медицинска опрема у Републици Српској, тачније на аеродрому у Маховљанима, те да у току сљедеће седмице очекује да ће стићи и задња пошиљка.

„Опрема се налази на аеродрому, док ће у понедјељак или уторак стићи подови и хируршке столице. Сви имају сад добру вољу, али се административно вртимо у круг. Ја лично губим кредибилитет без разлога и мени је највише у циљу да ставимо на ово тачку“, каже Ристић-

Он подсјећа да ова болница има 50 кревета интензивне његе са свом припадајућом опремом и 450 кревета са опремомза прихват осталих пацијената. 

„Оно што сам запамтио да се од опреме увезло јесу монитори за праћење виталних функција, хируршке столице, опреационе столице, опрема за докторе, медицинске сестре... По мени је то потребно, можда не данас, али не знамо шта нам доноси будућност“, каже Ристић.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС такође је прокоментарисао ситуацију у вези са покретном болницом. Он је компликације у вези са постављањем болнице објаснио проблемима у државама из којих се увози.

„Морамо схватити да је ванредно стање и ванредна ситуација и то није само у Републици Српској. Видјели сте да су се сви огласили поводом компликација не само код нас, него и у Италији и у Њемачкој и то свакако требамо узети у обзир“, рекао је министар.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.