Мјештани рекли јасно НЕ спалионици медицинског отпада насталог од људи и животиња у Мртвици

У селу Мртвици, општини Лопаре, БиХ, планира се изградња спалионице медицинског отпада насталог од људи и животиња, која ће како истичу мјештани нарушити здравље људи и екологију у овом изразито земљорадницком дијелу БиХ.

Maja Isović Dobrijević / 20. октобар 2021

Foto: Facebook

 

Прије неколико дана одржан је и протест у овом мјесту са јасном поруком: "Стоп спалионици" у мјесту Мртвица које припада општини Лопаре.

Мјештани се боје за здравље људи и животиња, а истичу да би изградња спалионице медицинског отпада довела до загађења ваздуха, земљишта, вода, стварања буке и уништавања путева коју су и сада у лошем стању, поручују забринути мјештани Мртвице и околних села.

Неђо Тодић, организатор протеста рекао је да се боје за здраље и животе. Додао је да ствар није политичка, него ствар здравља људи.

"Ту су одмах поред села која су позната по производњи шљиве која иде у извоз за Русију. Такође су у близини и Челићка поља, крај који је познат по јагоди, да ли ико нормалан може ставити такво постројење на овакво подручје", каже Тодић.

Мјештани су и потписали петицију коју су послали у Бањалуку, а петицију је потписало 1700 особа и 2000 онлине потписа.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС рекли су да ово Министарство није донијело било какву одлуку нити издало било какву дозволу за изградњу спалионице анималног отпада у овом насељу!

"У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, у складу са Законом о заштити животне средине, а на захтјев  привредног друштва Зани д.о.о. Лукавац, покренут је поступак за претходну процјену утицаја на животну средину за спалионицу анималног отпада у мјесту Мртвица, општина Лопаре. Процјена утицаја на животну средину је поступак у којем се врши идентификација, опис и одговарајућа процјена директних и индиректних утицаја пројекта на животну средину и здравље људи, односно прихватљивост утицаја постројења на животну средину и здравље људи, како би се негативни утицаји изградње и рада постројења свели на најмању могућу мјеру, те постигао висок ниво зашите животне средине у цјелини, укључујући и здравље људи", кажу из овог Министарства.

Додају да је у складу са законом дефинисаном процедуром процјене утицаја на животну средину, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију прослиједило достављену документацију институцијама које су надлежне за поједине елементе животне средине, и то: Министарству здравља и социјалне заштите, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, као и општини Лопаре, на чијој територији је планирано предметно постројење.

Истовремено, захтјев са документацијом постављен је на интернет страницу Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, како би заинтересована јавност имала могућност увида у поднесени захтјев, с циљем  достављања мишљења и примједби, и  тако узела учешће у поступку процјене утицаја на животну средину.

"Поступак претходне  процјене утицаја изградње спалионице анималног отпада тренутно се налази у фази јавног увида и прибављања мишљења наведених надлежних органа и јавности,  и још једном истичемо - одлука о захтјеву још није донесена. Приликом одлучивања о предметном захтјеву, Министарство ће узети у обзир и размотрити сва достављена мишљења наведених институција, као и примједбе и мишљења заинтересоване јавности", истичу.

Додају да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију цијени сваку инвестицију на подручју Републике Српске која ће значити отварање нових радних мјеста, али уз услов да нема негативан утицај на животну средину и здравље људи.

"Такође, Министарство поздравља заинтересованост грађана Мртвице и околних насеља у општини Лопаре за заштиту своје животне средине и здравља, и позивамо их да у просторијама општине Лопаре или на Интернет страници Министарства изврше јавни увид у захтјев и достављену документацију за изградњу спалионице анималног отпада и да нам доставе своје примједбе и сугестије, како бисмо, уз процјене стручне јавности, донијели одлуку која је у најбољем интересу грађана", поручују из ресорног Министарства.

Из Центра за животну средину из Бањалуке у коментарима које су доставили Влади РС кажу да су најближи стамбени објекти на 1.5 км.

"Већина честица ослобођених из димњака спалионица се таложи унутар 10км од извора, иако се врло фине честице могу транспортовати и на много веће удаљености. Тако се нпр. жива може пренијети и на много веће удаљености прије него што се исталожи. Планирани пројекат представља опасност за становнике мјеста Мртвица, али и општине Лопаре и сусједних општина, јер и савремене спалионице емитују тешке метале као што су олово, жива. кадмиј... Медицинска истраживања су потврдила директну везу између појаве појединих облика карцинома (плућа, желуца, дебелог цријева) и просторне удаљености од спалионице отпада", између осталих стојих у коментарима.

Подсјетимо да је у селу Мртвица које припада општини Лопаре, а граничи са Брчко дистриктом, планирана изградња спалионице медицинског и животињског отпада, коју је покренула фирма "ЗАННИ" д.о.о. Лукавац.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.