Милан Станковић - СевдахБабy за БУКУ: Борите се за нешто, не против нечега

На овогодишњем ОК фесту Милан Станковић алиас СевдахБабy наступиће 12. јула на афтер партy-ју.

Ernest Bučinski / 04. јул 2019

foto: Predrag Radisavljević

Овај музичар је један од најпопуларнији ДЈ-ева у региону, а његова електронска музика је препознатљива по томе што балкански дуб мијеша са музичким жанровим попут джеза, блуза, регеа, рокенрола и других. Станковић је једно вријеме свирао с групом музичара, али данас наступа у свом соло пројекту. Публици су познати његови бројни ремикси као што је "Кокета" од Срђана Јула и "Љуби ме брзо журим". О каријери, наступима и музичким плановима Станковић је говорио с новинаром БУКА магазина.

Ове године си на ОК фесту. Шта ће публика моћи чути и очекивати од тог наступа?

 

Па с обзиром да ће наступати углавном рок, гитарски бендови, спремам један мелодичан сет, пун мојих ремиxа СФРЈ класика. Пошто ће у питању бити афтер партy, очекујем да ће на ногама бити само најватренији рејвери, што увек обећава добру журку

Волиш ли више свирати на фестивалским отвореним просторима или у клубовима? И има ли разлике у наступима у природи и у неким подрумима, сутеренима, клубовима?

 

Па дефинитивно више волим велике бине и по могућству на отвореном. Мислим да је то најприродније окружење за плес, слободу, што хоусе и генерално плесна музика симболизује. Клубови, поготово током зиме имају свој шмек, али је екстеријер ипак мени пријатнији.

Шта теби значи то Тјентиште на којем су се одиграле значајне историјске битке?

 

У питању је подсетник, јер је познато колико народи на овим просторима имају кратко памћење, па је добро да постоји нешто тако јако и од камена, као што је споменик на Тјентишту.

Да ли си прије био на Сутјесци?

 

Не, ово је први пут. Мада сам чуо добрих прича, пре свега о крајолику.

Сјећаш ли се свог првог ДЈ наступа?

 

Сећам се, било је трауматично, затекли су ме у клубу неки Гемини плејери, а ја сам учио на Пионеер-има. Пакао (смијех).

фото: Предраг Радисављевић
 

Некада си радио с екипом ал сада је СевдахБабy соло пројекат. Какви су даљни планови?

 

За сада остајем соло уметник, али планирам пуно сарадњи, са различитим уметницима, пре свега вокалистима.

Ко је твој музички узор?

 

Имао сам раније спреман одговор на то, али сам у овој тачки живота заиста толико фаза прошао да више немам толико јасне узоре. Вероватно све што сам икада слушао, само помешано.

Јеси ли свирао икада у неком рокенрол бенду?

 

Тако је све и почело у седмом основне са мојим другарима. Касније се тај бенд мењао, али смо свирали до краја средње школе. А од пре годину дана имам и пројекат ВИДИQ у коме негујем базично рокенрол звук.

Мислиш ли да је технологија убила креативност у људима или је напротив направила револуцију, па се сад музиком баве и они који никада нису мислили да ће моћи зарадити неки динар од музике?

 

Ја сам први профитирао од доступности и јефтиноће музичке технологије. Али сам увек некако давао себи за право да мислим да сам то заслужио мукотрпним радом на свом музичком занату, свирању гитаре, писању песама, експериментисању на најпримитивнијим програмима са почетка 2000-их. Ипак сам прошао неки пут да би ми се та јефтина опрема десила негде средином 2000-их. Зато ми се још тада није допала појава гомиле неуких продуцената који су успевали да прогурају своју лошу музику направљену на свима доступним програмима и страшно ме је нервирало што у муљу који је тако настао, људи врло често нису правили велику разлику између онога што направим рецимо ја, или неки такав приучени стваралац. Свестан сам да је овај став елитистички, али немам проблем са тим. Имам проблем само са незаслуженом медијском пажњом коју таква музика добија.

Шта је за тебе музика и стварање пјесама? Служи ли музика само за забаву или се са њом може и промјенити свијест грађанског друштва?

 

И једно и друго у мом случају. Има један добар енглески израз - "едутаинмент". И веома добро описује оно што ја радим све време.


Ти си имао пар миxева везано за БГ протесте и на шаљив начин си представио извјеставање једне новинарке са истог? Мислиш ли да си допринио да се такви новинари запитају да ли да траже можда и неки други посао, јер очигледно нису за њега, или су такве пјесме само издувни вентил?

 

О не, та конкретна новинарка се притајила на неко време, вероватно је тако саветована, али се онда вратила и наставила са својим језички неисправним и неморалним извештавањем. Тако да изгледа да је тај ремиx био само начин да напаћен народ мало каналише своју муку.

Вјерујеш ли у демократију и демократске вриједности?

 

Верујем у демократију образованих грађана. Без образованих и информисаних грађана, демократија постаје лош систем, добијамо владавину руље, што мислим да ни тој руљи не одговара, само тога нису ни свесни.

Мислиш ли да је данашњи човјек слободан човјек?

 

Дефинитивно смо слободнији него у доба робовласништва, или у Средњем веку. То ми је увек главни аргумент када неко почне да ми прича како је немогућ неки нови свет, неки свет који за почетак није базиран на монетарној економији, већ на рационалној употреби светских ресурса. Ја им увек кажем, па замислите да једном робу из Старог века кажете да ће сви људи, макар формално, за 2000 година бити слободни. Тако да, само треба бити упоран и ширити идеје о праведнијем систему.

Данас велики број људи, поготово младих, одлази са ових простора. Да ли си ти икада размишљао да одеш?

 

О да, размишљам више него икада.

Које су највеће вриједности овдашњих народа и држава?

 

Па све оно што већина странаца који дођу овде кажу: топлина, блискост, енергија, а ја бих додао и хумор - заиста смо мајстори да од своје муке направимо смех.
 

Када би имао моћ шта би прво промјенио на овим просторима?

 

Ограничио друштвено деловање свих религијских организација. За почетак, увео бих им порезе и доприносе, као што је за све остале грађане. Мислим да би се количина ирационалности међу овдашњим народима драматично смањила.

Мислиш ли да улазак умјетника и глумаца у политику као нешто позитивно или да је то само пресипање у шупље у празно?

 

Па мислим да је природно. Јер је уметност намењена најчешће јавности, а када је та јавност у стању да размишља само о паклу политичке ситуације, уметници ретко када могу да остану неми.

Могу ли умјетници да мијењају свијет?

 

Наравно, мислим да је уз науку уметност главни покретач промене, промоције нових идеја, инспирације.

Порука читаоцима?

 

Као и увек, размишљајте критички, преиспитујте ауторитете, размишљате позитивно, борите се за нешто, не против нечега.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.