МЕТРОПОЛА НА РУБУ ПУЦАЊА: ГРАД ПОД ОПСАДОМ КОЈУ ВИШЕ НЕ МОЖЕ ИЗДРЖАТИ "Све је отишло к врагу, њих већ има девет милиона, ово је инвазија!"

Еуген Кукла (55) као и сваке вечери када се враћао кући у свој стан у некад мирном резиденцијалном дијелу центра града, морао се пробијати кроз стотине пијаних и гласних туриста.

BUKA portal / 27. август 2019

Foto: BUKA

Псовао је пубове, гостионице и барове као и сваку вечер пролазећи кроз масу јако пијаних људи из цијелог свијета.

Овај је фоторепортер у великој репортажи за Тхе Гуардиан испричао како је данас живјети у центру Прага. Већ 15 година у његовој улици испод његова стана је бука, а из године у годину та се ситуација само погоршава у центру главног града Чешке Републике. Његова фрустрација и фрустрација његове обитељи тренутно су на врхунцу.

Повијесни прашки дистрикт, опћина Праг 1 под неконтролираним је приљевом и правом окупацијом страних туриста као никад до сада. Улицама ходају стотине пијаних особа обилазећи барове у такозваним “алкохолним турнејама”.

Примјерице, када тисуће Чеха маршира градом обиљежавајући обљетницу совјетске инвазије 21. коловоза 1968. која је срушила либерално Прашко прољеће у комунистичкој Чехословачкој, туристи из различитих мјеста попут Аустралије, Новог Зеланда, Њемачке, Француске, Бразила, Белгије или Арменије лутају улицама с једном мишљу - забавити се и напити.

Праг се суочио с феноменом претјераног туристичког боома који се чешће повезује с дестинацијама попут Барцелоне, Амстердама, Венеције или Единбургха, па и нашег Дубровника.

Главни чешки град, који је за посјетитеље са Запада био “запечаћен” све до 1989., када је Баршунаста револуција збацила бивши комунистички режим с власти, из године у годину суочава се са све већом поплавом посјетитеља.

Примјерице, 2000. године град је посјетило 2,62 милијуна туриста, а прошле године нешто мање од 8 милијуна, које је Праг привукао својом фантастично сачуваном барокном и готичком архитектуром те јефтиним врхунским пивом.

Предвиђа се да ће ове године број посјетитеља износити нешто мање од 9 милијуна.

Такав тренд дефинитивно трансформира центар Прага, традиционално резиденцијалну зону, која све више постаје туристичка зона одакле се дугогодишњи становници све више почињу селити на периферију.

Јан Штерн, од ове године на мјесту 'ноћног градоначелника' Прага (нова улога градског поглаварства за управљање ноћним животом по узору на Амстердам, смишљена у циљу смањења криминала и осталих по људе и град штетних посљедица) каже како повијесне Вáцлавскé нáмěстí сада изгледају понижавајуће.

Покушао се нагодити с власницима барова да смање гужве и буку испред њихових локала те да створе увјете који би за сусједе били прихватљивији.

“Не смијемо одустати од језгре града у повијесном смислу и у смислу што она представља Чесима као наша најврједнија оставштина. Не смијемо допустити да центар Прага постане црна зона и кулиса за ноћни живот и криминал те најјефтиније врсте туризма заливене хектолитрима пива” рекао је Штерн.

Притом власти упозоравају да је стање алармантно те да Праг већ сада слови као град јефтиног пића, јефтине забаве и лаких жена те се залажу за чвршће границе ноћног партијања које би се наметнуле несавјесним посјетитељима, а које оптужују за непоштивање града и његових становника.

У будућности зато најављују више полицијских акција којом желе пренијети поруку да је било доста.

“Градске власти најављују строже поступање против туриста и оштрије акције против бучних друштва. До сад се многошто допуштало, а ускоро ће свака галама на улицама донијети пријаве за непоштивање јавног реда и мира“,  изјавио је један опћински службеник.

Чак се разматра и идеја за оснивање специјалних постројби које би масовним рацијама дјеловале против великих скупина туриста. Када је у бару 150 људи и 150 испред бара то је једино рјешење за квалитетно легитимирање.

„Ако је нетко видно пијан, одвест ће га се у станицу на тријежњење, па ће му долазак у Праг присјести“, додао је.

Да, Праг дефинитивно пати од “прекомјерног туризма”, како су га прошле године дефинирала три академика.

Прекомјерни туризам је "претјерани раст посјетитеља што доводи до пренапучености у подручјима гдје становници почињу трпјети посљедице које намећу сталне промјене у начину живота, приступу садржајима и опћем благостању". Та дефиниција Јосепха Цхеера, Цлаудиа Милана и Марине Новелли коју су представили на интернетској страници Цонверсатион, прикладно резимира стварност многих еуропских градова који су жестоко награђивали, али потом и поднијели терет, експлозије јефтиних летова нискотарифних компанија и јефтин приватни смјештај, попут Аирбнба.

Према ријечима Павла Чижинског, градоначелника Прага 1, који се залаже за преобразбу градског приступа, рјешење је у разбијању гомиле пијаних туриста на улицама, ограничавању времена послуживања алкохола те постављању информативне инфраструктуре која би потакнула туристе да више посјећују знаменитости на периферним подручјима, умјесто превише посјећених атракција попут Карловог моста или повијесног дворца из деветог стољећа.

“Средиште Прага губи на квалитети нормалног живота", рекао је Чижинскý, који и сам станује у центру града.

"Центар постаје рудник злата у којем се може зарадити хрпа новца, али више не представља мјесто за живот”, нагласио је као значајан и пресудан проблем града.

Јефтина забава као понуда у туризму по њему и није нека срећа, а град као такав на томе не зарађује много. Комерцијализира се опијање и лудовање, а у тој ситуацији дугогодишњи станари своје станове изнајмљују на бази дневног најма и одлазе живјети ван центра.

Туристичка понуда, попут пивских бицикала који нуде туре центром за до десетак људи уз конзумацију неограничене количине познатих чешких пива те гласну глазбу јако је лоша реклама граду, сматрају челници.

Такви „изуми“ сметају и блокирају редован промет, док заглушујућа глазба узнемирује пролазнике.

“Па нису улице дискотеке”, говоре из градске управе.

Проблем је у томе што је забрана прометовања таквим возилима лоше завршила и оспорена је на суду као “дискриминаторна”.

Постоји још небројен примјер тура по градским знаменитостима које укључују неограничену конзумацију пива па често долази до бизарних ситуација на културним мјестима с пијаним туристима, од писања свега и свачега по “Ленноновом зиду” до примјерице уринирања по статуи коју је 2014. године открио Сир Ницхолас Соамес, унук Wинстона Цхурцхилла, у част чехословачких пилота који су се борили с РАФ-ом у битци за Британију.

Град ће се против вандализма и непримјереног понашања борити и на друштвеним мрежама с фотографијама неких од најозлоглашенијих недјела туриста, а већ су постављени и плакати на прашком метроу који упозоравају посјетитеље да иза 22 сата није дозвољена галама и бука, као и да непоштивање прописа доноси 400 еура казне.

Усто, опћина Праг 1 службено је “охрабрила” становнике центра да пријављују ремећење реда и мира у становима у дневном најму путем Аирбнба, што ће довести до великих новчаних казни власницима таквих станова.

На концу, већ сада је уведен и већи надзор по баровима те над масовним “алкохолним турнејама”, а власти су оптимистичне да би у врло скоро вријеме Праг могао бити поново препознат међу туристима као град богате повијесне оставштине, високе културе, гастрономије те обитељског дружења.


Текст преузет из Јутарњег листа

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.