Метеорологиња РТЛ-а о прогнози за љето: Дуго нисам видјела да се сви модели овако слажу...

"Ово ће свакако бити једно од три или четири најтоплија љета које памтимо у посљедње вријеме", закључила је хрватска метеорологиња Дуња Маззоццо-Дрвар.

BUKA portal / 23. мај 2020

РТЛ-ова метеорологиња Дуња Маззоццо-Дрвар прилично је зачуђена дугорочном Аццуwеатхеровом прогнозом за Европу.

“Јако дуго нисам видјела овако унисоне прогнозе, гдје се сви модели слажу око тога какво ће оно бити за цијели Стари континент, цијелу Европу. Овако сушан сигнал као што имамо сада, никад нисам видјела, а стажа већ, ипак, имам у овоме доста”, рекла је и додала да нас очекује изнимно вруће љето.

“Дакле, очекујемо у скоро цијелој Европи, уз изнимку британског оточја и малог дијела Скандинавског полуотока, изнимно велику вјеројатност, и до 80 посто, за врло вруће љето. Велика је вјеројатност појављивања опасних топлинских валова, а амерички метеоролози упозоравају да би то могло узроковати проблеме и на спортским догађајима који су одгођени због пандемије. Суша се у средњој Европи, која траје већ неколико мјесеци, наставља па ће и велике ријеке имати проблема с водостајима, што би могло довести и до прекида пловних путева према истоку.

Приноси великих житница због суше су упитни”, додала је Маззоццо-Дрвар. Открива и да ће најсушнији мјесец бити јули. “И у Хрватској је љетна ситуација слична оној 2007. године, кад је урод житарица и воћа смањен за 20 до чак 70 посто.

У неким дијеловима Славоније ово би дефинитивно могло бити најсушније љето у посљедњих десетак година. Најсушнији мјесец највјеројатније ће бити српањ, у којем очекујемо и врхунац врућине уз најмање један дугачак топлински вал”, казала је за РТЛ.

Наводи како ћемо бројку од 25 степени о којој се говори у контексту коронавируса, у копненим градовима пријећи већ око 10. јуна, а 30 ћемо имати убрзо након 15. јуна.

“Имат ћемо сличан број врло врућих дана као и прошле године у липњу, у српњу ће их бити доста више него прошле године, а коловоз би могао бити нешто блажи. Све у свему, изгледно је и да ћемо доћи надомак бројке 40. Имат ћемо и доста тешко подношљиве ноћи, то су оне ноћи гдје се температура зрака не спушта испод 24 ступња. И њих ће највише бити у српњу, док ће их у липњу и коловозу бити нешто мање. Ово ће свакако бити једно од три или четири најтоплија љета које памтимо у посљедње вријеме”, закључила је метеорологиња.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.