Мектић поздравио “договор” у Предсједништву: Ровови су ископани! Очекујем интервенцију странаца

Министар безбједности БиХ прокоментариосао је за БУКУ одлуку чланова Предсједништва којом су се договорили да откажу сједнице на којима се требало расправљати о АНП-у и мандатару за Савјет министара.

Milovan Matić / 20. август 2019

Мектић је поздравио “договор” Милорада Додика, Жељка Комшића и Шефика Джаферовића којим су се, како каже, договорили да не могу ништа да се договоре. 

Он тврди да ће наставак ове агоније само још више продубити кризу у БиХ, а највеће посљедице ће трпити Република Српска.


“Додик је од 1999. године, кад је био дашак вјетра на Балкану, помало увлачио Републику Српску у ову причу. Он је тражио НАТО чланство за БиХ, његови људи су пристали на НАТО пут и водили веома активну улогу у трасирању пута БиХ ка Алијанси. На тај начин Додик нас је довео практично пред зид гдје сад морамо донијети одлуку хоћемо ли или нећемо у НАТО. Тиме је он довео све нас и Републику Српску у веома незгодну ситуацију из које се се не назире крај. Ми ћемо на крају због те његове политике, коју он води већ 20 година, а која је у вези са чланством у НАТО-у много испаштати. Због личних интереса данас се Додик извлачи из оног што је закувао, а ми сви ћемо заједно веома тешко успјети наћи погодно рјешење за РС”, каже Мектић за БУКУ.

Он управо препознаје Додика као главног кривца за читаву ову ситуацију и наводи да је сулудо очекивати од њега да ће он наћи некакво рјешење. 

Како каже, оваквом политиком Република Српска је доведена у тешку позицију и пред њом је веома неизвјесан период. 

Мектић наводи да су тернутно “ископани ровови” и да је АНП постало питање живота или смрти. 


“Ту се више не види никакав простор ни маневар за излазак из те ситуације. Сад ће бити занимљиво видјети хоће ли Додик повлачити потезе које је најавио послије 5. септембра везано за војску, УИО и слично. Зависно од тога онда ће се видјети како ће се даље развијати читава та ситуација. За сада је извјесно да ће овај Савјет министара остати у оваквом саставу какав јесте и да ће добар дио институција на нивоу БиХ и даље остати блокиран”, каже он.

Према ријечима Мектића, могуће је да би сви ови потези које најављује Додик, али и дешавања која су претходила са собом повући и међународни интервенционизам. 
“Мислим да је рално очекивати интервенцију међународне заједнице, посебно познавајући став запада. Такође, не вјерујем да добри односи са Русијом могу спреијчити интервенционизам међународне заједнице и можемо само очекивати веома неповољан развој ситуације по цијелу БиХ, а највише по Републику Српску”, каже Мектић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.