АЛАРМ Објављујемо колико је људи иселило из БиХ и у које земље

Званични подаци

Tatjana Čalić / 25. јануар 2020

БиХ је за девет година остала без 219.969 грађана. Толико је њих, према подацима Еуростата, добило дозволу за боравак у ЕУ.

Само у 2018.години 53. 520 држављана наше земље први пут је добило боравишну дозволу у некој од земаља чланица ЕУ.

Највећи број боравишних дозвола бх. држављанима издала је Њемачка -16.523, потом  Словенија 15.714, док је на трећем мјесту Хрватска, која је држављанима БиХ издала 12.996 боравишних дозвола.

Кључне земље у које су наши грађани отишли у периоду од 2010 до 2017. године можете видјети у табели испод.  

Мора се нагласити да је овдје забиљежена само легална миграција, гдје људи добијају боравишне дозволе и укључују се у формални сектор.

Такође, постоји дио становништва који се „нелегално“ сели у земље ЕУ, и тај број се процјењује на најмање 15-20% од броја миграната који се селе кроз официјелне канале, што је између додатних 23.000 и  31.000 становника.

О коликим размјерама исељавања је ријеч најбоље илуструју процјене које је Стево Пуцар, професор на Економском факултету у Бањој Луци, дао прије двије године и онога што се десило у стварности.

“Ми смо у ранијој анализи, објављеној прије двије године, превиђали да ће се радити о одласку око 20.000 људи годишње из БиХ, по садашњим трендовима већ можемо размишљати о неких 50.000 људи годишње. Пазите шта то значи, да би у овој и наредне четири године могли остати између 200 и 250 хиљада људи, конзервативна процјена у овогодишњој студији је 210.000 људи који ће се иселити кроз легалне токове, што је у односу на ранију пројекцију много, много драстичније”, рекао је Пуцар.

И Мирхуниса Зукић, предсједница Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ, већ дужи низ година упозорава на све интензивнији одлазак људи са ових простора и износи алармантне бројке - од средине 2013. године до средине 2019. отишло је преко 210 000 људи. 

Посебно је, истиче, критично у Ливну, Гламочу, Дрвару, Купресу, Санском Мосту, Бихаћу, те  Босанском Грахову и Петровцу. У Санском Мосту, који је остао без 8.000 људи, инвеститори из Њемачке отворили су три фабрике, али не могу доћи до радне снаге.

Слично је и у Босанском Петровцу. Овдје је у новоотвореној фабрици запослено око 100 људи.  Та бројка није довољна, али се више нико не јавља на огласе за слободна радна мјеста.

“У Санском Мосту, те Босанском Петровцу имате више огласа за посао него становника, долази радна снага из околних градова, али ни то није довољно да се попуне капацитетети ових фабрика”, истакла је Зукић, додавши да ће Унија поново послати допис члановима Предсједништва, али и свим клубовима у Парламентарној скупштини, како би се од стране политичара коначно нешто подузело по питању масовног одласка људи.

Људима је, истиче, одавно досадило чекати и вјеровати у лажна обећања - људи који воде ову државу морају то прихватити и понудити конкретна ријешења за боље сутра у БиХ.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.