Марко Видојковић: ВЕЛИКА СРБИЈА, НАЈВЕЋИ СРПСКИ КОШМАР

Језиве сцене из Бањалуке, где специјалне јединице приватизоване полиције млате и хапсе грађане који питају ко је убио Давида, јасно говоре да је том народу потребна заштита, а та заштита не долази из Републике Српске.

Marko Vidojković / 03. јануар 2019

Почетком децембра, на београдском „зиду плача“ (скуп джиновских мушема испред Скупштине, на којима су злоупотребљени ликови несталих Срба са Косова), нашла се следећа објава: „Ако Косово није Србија, онда ни Република Српска није Босна и Херцеговина“, или је можда писало само „Босна“, заборавио сам, а нема ни везе.

Стајала је та огромна пластична претећа порука неколико дана, а онда је уклоњена. Тек, њен кратки век трајања био је ипак довољан да се јасно препозна стратешки хорор спин Вучићеве и Дачићеве власти, пошто „зидом плача“, односно мушемама које се на њему нађу, управљају режимске парадесничарске организације, које својег мозга немају, па се користе оним са Андрићевог венца. Нема никакве сумње да све наменске поруке на београдском „зиду плача“ (појавила се пре неколико дана и једна плаво-жута, о злоделима ДОСманлија...) долазе од прекопута, то јест из Председништва Србије.

Први део поруке „Ако Косово није Србија...“, претпоставља да Косово није Србија. Сви знамо да Косово није Србија, зато што је Србија због Косова избомбардована 1999. год., али знамо такође да се то не објављује тек тако на огласној табли. Косово није ни богзна каква држава, знају то најбоље они који тамо живе, али Србија тек није. Имајући у виду да је режим окачио ово „обавештење“, то би било први пут да је нека власт у Србији јавно признала како Косово није Србија. Ово признање, без обзира што је изведено на курвински начин, само по себи представља историјски догађај, штета што то нико није приметио.

У другом делу транспарента следи претња: „...онда ни Република Српска није Босна и Херцеговина“. Хм, али Република Српска јесте Босна и Херцеговина, зато што је Република Српска, да би у Босни и Херцеговини била, избомбардована 1995. год., те остала без трећине своје првобитне територије. Иако се ова претња може сврстати у пусте снове потонулих српских шовиниста, ипак треба имати у виду да ју је послала српска власт. Из мозга неког генијалца изашла је теорија како ће Срби на губитак Косова одговорити оснивањем „Велике Србије“, у чијем би саставу били Србија без Косова и Република Српска.

Нема шансе, рећи ће онај ко се позива на разум. То је само мамац за будале, нешто на шта ће се ложити док не умру у беди, а истовремено нешто што се ипак никада неће десити. Највероватније је тако, али тешко је не замислити то чудо, кад већ једном крене да ти ровари по глави - једну велику српску државу. Милетову и Алекову, Велику Србију.

Спајање две државе у којима ни лудак не жели да живи у једну звучи језиво и то, пре свега, за становнике тих држава. Спајање две мафијашке територије у мафијашку мегацелину је последње о чему Срби, где год живели, треба да сањају. Претварање Додиковог и Вучићевог клана у једно државно предузеће, којим владају професионални криминалци и државнички аматери јесте остварење свачијег кошмара, који постаје још грознији ако замислимо да је тој држави придодат и клан који влада севером Косова, заједно са припадајућом територијом.

Језиве сцене из Бањалуке, где специјалне јединице приватизоване полиције млате и хапсе грађане који питају ко је убио Давида, јасно говоре да је том народу потребна заштита, а та заштита не долази из Републике Српске. Грађанима Републике Српске управо из Републике Српске прети највећа опасност, на исти начин на који и грађанима Србије највећа опасност прети из Србије, односно од њеног политичког врха. На исти начин на који грађанима Северног Косова највећа опасност прети од Срба са Севера Косова.

Отприлике на овом месту требало би да схватимо да је кошмар постао стварност. Бандити се већ јесу ујединили, њима ни не треба формално укидање граница. НО, колико грозно изгледала оваква стварност, она је истовремено и шанса за национално отрежњење. Шта је боље? Уједињење Милетове Српске са Алековом Србијом или борба за нормалну Босну и Херцеговину? Шта се више исплати? Припајање мафијашког севера Косова Србији или борба за нормално Косово? Да ли је боља Србија са Вучићем на челу или без њега?

Дилеме не би требало да буде. Зар ћемо хуљама које нас данас туку, хапсе и пљачкају, дати да нас сутра поново заваде са комшијама?

Можда је овог пута ипак боље заједно са комшијама, против хуља?

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.