Марко Видојковић: ЈАСНО И ГЛАСНО ВАМ ЈЕ*ЕМ МАТЕР

Сваки свој слободни дан искористио сам да се одазовем позивима да држим говоре у побуњеним местима, а на том тешком и невеселом путу трипут су ми се десила срања и то не од напредњака. Ово је прича о тим срањима.

Marko Vidojković / 13. март 2019

 

Од самог почетка јасно је да су протести #10д5милиона хетерогени, односно да их у различитим местима оранизују различити људи. Негде су у организацији чланице Савеза за Србију, негде Покрет слободних грађана, негде грађанска удружења која се ових дана уједињују у Грађански фронт, а у већини места сви они заједно. Сваки свој слободни дан искористио сам да се одазовем позивима да држим говоре у побуњеним местима, а на том тешком и невеселом путу трипут су ми се десила срања и то не од напредњака. Ово је прича о тим срањима.

Прво, Рума. Још почетком јануара, Лазар ме звао да говорим у Руми. Лазар вам је један од најквалитетнијих чланова Демократске странке, човек који је доста тога ризиковао да би ми у свом граду организовао неколико књижевних вечери протеклих година, када су се за то добијале отворене претње и слале ванредне инспекције. Неколико дана пре протеста на ком је требало да говорим, Лазар ми је јавио како му је забрањено да учествује у организацији, јер је „жути лопов“.

Пу, пичка им материна ретардирана. Лазарова најгора особина је што и поред свега још увек навија за „Црвену звезду“, какав црни, односно жути лопов. Питам га какве вам то будале организују протест, а он ми објасни да су то неки локални ментоли, надркани на Вучића, али и на демократе, те да он не жели да прави проблеме, због чега је иступио из организације. Добро, онда ме баш заболе да долазим у Руму и држим говор,  све и да ме локални ментоли позову, а нису ме звали. У Руми је тренутно ситуација таква да ти дегени сваког петка Лазара зову да им обезбеди озвучење.

Онда, Апатин. Протести тек што су почели, а момци који организују #1од5милиона у Апатину звали су ме да дођем и одржим говор. Без размишљања сам прихватио. Два дана пре доласка, међутим, јавља ми се неки зврндов на фејсбуку и спамује ме са десет линкова, који би требало да ми докажу како је екипа из Апатина повезана са напредњацима и како ће припадници те „групе грађана“ моје гостовање искористити да би се са мном сликали и тим сликама се дичили у кампањи за будуће локалне изборе.
Позовем Лазара и питам га каква је екипа у Апатину, а он каже екипа је океј, не брини. Питам исто и Банета Трифуновића, он ми каже Апатинци су супер, немаш фрке. Међутим, лудак наставља, сад се већ представљајући као Јеремићев повереник у Апатину и „званични“ представник Савеза за Србију. Сисај бре кару, фрику. Блокирам га и одем у Апатин, град који се до сад никада ни против кога није бунио. Попнем се на клупу, најебем се мајке Вучићу, седнем у кола, вратим се у Београд. Све било супер, људи ме грлили. Следећег јутра, међутим, нека тетка ми на фејсбуку пише како сам се грдно огрешио о протесте својим доласком у Апатин, зна она добро ситуацију тамо. Једи бре говна, напишем јој и блокирам је.

И на крају, Пожаревац. Покрет „Јасно и гласно“ организовао ми је прву књижевну промоцију у том граду икад, у фебруару, 2018. Књижевно вече било је у препуној кафани, неколико метара од локалног седишта СНС. Била је то дивна књижевно-активистичка диверзија, које ћу се дуго сећати. Кад сам видео да „Јасно и гласно“ учествује у протестима #1од5милиона било ми је баш драго, јер од њих у Пожаревцу бољих нема. Било ми је додуше и мало чудно што ме не зову да говорим, кад ме већ зову из седамдесет других места. Кад сам видео да „Јасно и гласно“ мењају слоган протеста из #1од5милиона у #ниКуртаниМурта претпоставио сам да, у складу са најновијим развојем догађаја у појединим срединама, вероватно имају проблема са локалним јастребовима Савеза за Србију.

Питам јел треба подршка, а даме из покрета одговарају како су од почетка хтеле да ме зову да одржим говор, међутим, проблем је у томе што је тамо у организацији нека будала кога Пожаревљани зову „Гашићев курир Јовица“. Сваки пут кад неко помене Марка Видојковића „курир Јовица“ се зацрвени и урла: „Не може Видојковић!“ Пу, мајку ли му јебем, мора да је то један од оних љубоморних, кажем ја, а оне ми одговарају како је његов главни аргумент био да не могу да говорим, јер сам код Јеремића у странци. Али, ја нисам код Јеремића у странци, објашњавам и сазнајем да је он на тај опште познати аргумент одговорио како ће одсећи себи лево јаје ако будем говорник у Пожаревцу. Ово је био први и последњи пут да сам некога звао с предлогом да држим говор.

У међувремену, „Гашићев курир Јовица“, заједно са Савезом за Србију, практично је избацио „Јасно и гласно“ из организације. Покрет је наставио са учествовањем на протесту, са својим слоганом, али и са својим акцијама. Прошле суботе су чланице, у својству тетака из Канаде, на пример, носиле пакет редову Вулину у пожаревачку касарну. У међувремену се појавила и отежавајућа околност у виду „другарских“ упозорења из Савеза за Србију, типа: „Како сте храбре, свака вам част! Штета је што нећемо моћи да вам помогнемо ако вам се нешто деси, а свашта може да вам се деси, јер су напредњаци јако опасни.“

Јебем ја матер свима који учествују у протестима, а нису им мета напредњаци, већ остали борци против Вучићеве тираније. Серем се у уста сваком смраду коме је страначки или интерес његове групе грађана изнад демонтирања Вучићевог режима. Или можда ти говнари знају нешто што ми не знамо?  Можда је за њих Вучић већ прошлост, а ови протести предизборна кампања за времена после Вучића?  Некоме би се због оваквих срања протести смучили. Срећом, одавно сам научио да су протести све само не добро зезање, а нарочито су мучни ови, против једног од највећих гадова које је српска политичка сцена изродила.

Зато ћу наставити да говорим где год ме позову. Осим у Руми и Пожаревцу. Идемо даље, до победе.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.