Маестралним концертом чувене Елизе Томелини затворена „Јесења соната“

Виртуозним и надахнутим извођењем чувене италијанске пијанисткиње Елизе Томелини, свечано је затворен 2. Интернационални музички фестивал "ЈЕСЕЊА СОНАТА", који се у организацији Банског двора - Културног центра одржао од 10. до 14. октобра.

BUKA portal / 15. октобар 2019

Замишљен као елитни, вишедневни музички догађај, сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства, фестивал је у потпуности испунио очекивања организатора и поставио високе умјетничке стандарде за наредни период.

 -Током пет фестивалских дана, угостили смо нека од најзначајнијих имена умјетничке музике данашњице и по оцјени многих успјели направити додатни искорак  у организационом и квалитативном смислу. Посебно смо поносни на максималну посјећеност свих концертних вечери, као и на  реакције  признатих умјетника и учесника фестивала на несвакидашњу акустику Концертне дворане Банског двора. Маестралним концертом италијанске  пијанисткиње свјетског гласа Елизе Томелини, на најљепши могући начин "спуштена је завјеса" на овогодишње фестивалско издање Интернационалног музичког фестивала "ЈЕСЕЊА СОНАТА" - рекао је директор Банског двора - Културног центра, Младен Матовић и изразио наду да ће фестивал у будућности постати  традиционална и препознатљива културна манифестација која ће стимулисати музички и културни  развој Бањалуке и Републике Српске.

Томелини је објаснила да јој је изразито задовољство што је баш она затворила овогодишњи фестивал, који је у четвртак отворио “Хеншел квартет” из Њамачке.

- Драго ми је што сам свирала посљедња, знам да је ово одличан фестивал и да су умјетници и организација одлични. Све је савршено - рекла је Томелини.
На репертоару концерта нашла су се дјела Франца Листа и Сергеја Рахмањинова.

Извођењем Листових Трансценденталних етида на теме Паганинија (у оригиналној верзији из 1838. године), Томелини је прије неколико година постала прва жена која је то успјела, а 2017. године свирала је клавир на врху Монте Роса, на 4460 метара надморске висине.

Фестивал је реализован захваљујући подршци покровитеља Града Бања Лука и Министарства просвјете и културе Републике српске, те Адико банке - банке партнера Банског двора.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.