Ливно: Могуће преваре приликом пријава за гласање путем поште

Независна жупанијска листа на чијем је челу Драшко Далић, актуелни посланик ове странке у Кантону 10 поднијела је кривичну пријаву МУП-у Кантона 10 проти НН особа због превара приликом пријава за гласање путем поште.

Slađan Tomić / 06. новембар 2020

 

У овој странци сумњају да су чланови неких политичких партија, злоупотријебили личне податке  139 особа (своје родбине, пријатеља или познаника) који живе ван БиХ, а имају пребивалиште у Ливну. Далић је данас дао и изјаву у МУП-у.

„Због постојања основа сумњи да су у још неутврђеном временском раздобљу злорупотребљавајући  личне податке више особа без њиховог знања Централној изборној комисији  Босне и Херцеговине  упутили кривотворене пријаве за гласовање путем поште за те особе, а са крајњим циљем да умјесто тих истих особа обаве гласање за наступајуће Локалне изборе 2020. за Градско вијеће и градоначелника града Ливно“ каже Далић за БУКУ.

Далић сумња да су поменуте особе прибавиле копије личних докумената највјеројатније из градских и кантоналних тијела управе, завода, управа, агенција, јавних предузећа, и других служби. Користећи се тим подацима, сумња Далић,  пријавили су те особе за гласање путем поште, али не на њихове стварне тренутне адресе боравка у Њемачкој, Аустрији, Швицарској, Белгији, Хрватској и Ливну, већ на адресе на подручју Републике Хрватске познате само НН особама.

Он вјерује да су НН особе организоване од стране политичких странака. Додаје да су особе које је пријавио од потенцијалних гласача уписаних у бирачки попис затражили и добили њихове личне податке преко WхатсАпп-а  и  других апликација.

Он за БУКУ каже како су неки од преварених гласача спремни свједочити, а открива и једну од порука коју су послали починитељи кривичног дјела „Изборна превара“.

 „Поштовани пријатељи, требамо сваки глас за будућег градоначелника Ливна, наш пријатељ Дарко Чондрић треба наше гласове. Сви који су рођени у Ливну могу гласовати дописно. Молим да ми пошаљете преслике особних и адресу становања да могу прослиједити податке“.

Све је рађено, како тврди Далић, с намјером да се подаци грађана искористе како би се гласачки листићи послали на фиктивне адресе у Хрватској. На тај начин преварени грађани не би гласали, а то би за њих урадио неко други.

Неправилности случајно откривене

Иако је Агенција за заштиту личних података наредила ЦИК-у БиХ да уклони бирачки списак кандидата који гласају путем поште због заштите њихових података, случај из Ливна, демонстрира неопходност да тај списак бирача буде јаван.

Захваљујући овом списку, НЗЛ је открила неправилности односно идентификовала особе за које поудано знају како не бораве на адресама пријављеним у списку који је објавио ЦИК.

„Објава наведеног списка омогућила је да се у потпуности разоткрију размјери похлепе политичара у жељи за освајањем или одржањем на власти“ каже Далић.

Иако неки грађани тврде да су преварени, међу 139 особа вјероватно има и оних који су пристали да њихов гласачки листић стигне на погрешну адресу. Својевољно или не, гласање у туђе име је кривично дјело, а максимална предвишена законска казна је пет година.

Из ЗНЛ вјерују да је више НН особа починило низ кривичних дјела: „Недозвољено кориштење личних података“, „Кривотворење исправе“, “Превара при гласању“.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.