Лејла Тановић завршила сезону као осма бициклисткиња свијета

Тановић је имала до сада своју најуспјешнију сезону у каријери у којој је освојила двије медаље са Свјетских купова у маратон дисциплини.

BUKA portal / 21. октобар 2021

 

Најбоља бх. бициклисткиња Лејла Тановић завршила је сезону као осмопласирана бициклисткиња на свјетској УЦИ ранкинг листи. У самом врху свјетске листе није дошло до промјена, тако да је и даље првопласирана Катазина Сосна из Литваније, на другом мјесту је Швицарка Ариане Лутхи, док је на трећем мјесту Стефание Дохрн из Њемачке.

Тановић је имала до сада своју најуспјешнију сезону у каријери у којој је освојила двије медаље са Свјетских купова у маратон дисциплини. Среберним медаљама на Свјетским куповима у Француској додала је још и шест побједа на УЦИ утркама, а што је уједно и њен рекорд побједа у једној сезони. Своју доминацију на балканској бициклистичкој сцени потврдила је освајањем своје пете узастопне титуле балканске првакиње.

- Сезона је кренула веома лоше јер сам на самом старту имала много проблема с алергијама, те сам до средине сезоне била ван најбољих 10 на свијету. Међутим уз квалитетан тренинг и припреме вратила сам се у форму те одвозила своју најбољу сезону у каријери. Наговјештај да се враћам у форму било је освајање шестог мјеста након шест сати утркивања, на Доломити Супербике утрци у Италији, а која је била УЦИ ХЦ категорије, односно категорија испод Свјетског купа. У овој сезони сам успјела наступити на два Свјетска купа и освојити два друга мјеста. Наш циљ за наредну сезону је наступ на свих шест свјетских купова и пласман у пет најбољих на свијету - рекла је Лејла Тановић.

На Свјетском првенству у Италији освојила је 15. мјесто на до сада најтежој утрци у њеној каријери, док је на Европском првенству у Швицарској била 11. Након кратке паузе започиње припреме за наредну сезону, а прве утрке је очекују већ у фебруару сљедеће године.

- План је да се тренинзима вратим наредне седмице гдје ћу за почетак радити на базичној форми, након тога у фебруару путујем за Шпанију на дужинске припреме. У Шпанији ћу у склопу припрема наступити на двије етапне утрке. Ријеч је о утркама које се возе четири дана, а побједник је такмичар с најбољим временом у генералном пласману. Прво ме очекује наступ на Медитерранеан Епицу УЦИ ХЦ категорије, а након тога и први наступ на Свјетском купу наредне сезоне односно на Андалуциа Бике Раце утрци - рекла је најбоља бх. бициклисткиња.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.