Лажни Селаковић објавио да је преминуо Милан Панић! Трагом ове вијести: И њих је “укопао” италијански новинар

Новинар Томасо Дебенедети поново је направио збрку у српској јавности када је са лажног профила новоизабраног министра спољних послова Никола Селаковић објавио да је преминуо први председник владе Савезне Републике Југославије Милан Панић.

BUKA portal / 28. октобар 2020

У неколико твитова Дебенедети је прво пустио на српском и енглеском хитну вест да је Панић преминуо, а затим је објавио и да је то потврдио конзулат Србије у Лос Анђелесу.

Почетком године подигао је притисак јавности када је на твитеру објавио да је умро Ратко Младић. Није му било доста, па је наставио низ превара и чудног смисла за хумор. Новинар Томазо Дебенедети поново је направио збрку у српској јавности и медијима када је са лажног профила новоизабраног министра спољних послова Никола Селаковић објавио да је преминуо први председник владе Савезне Републике Југославије Милан Панић.

Није га мрзело, у више твитова Дебенедети је прво пустио на српском и енглеском хитну вест да је Панић преминуо, али ни то му није било доста, па је објавио и да је то потврдио конзулат Србије у Лос Анђелесу.

Само неколико минута касније, решио је да нас поштеди даље агоније, па је стигао нови твит у ком Дебенедети открива свој идентитет и “превару”.

Није му први пут

Случну подвалу Дебендети је извео и почетком године када је објавио да је преминуо ратни злочинац Ратко Младић. До сада је у јавност пласирао и вести да су преминули папа, Фидел Кастро, Педро Алмодовар…Твитераши и поједини медији приликом објављивања вести о наводној Младићевој смрти позвали су се на твит Бисере Турковић, министарке спољних послова БиХ у ком се наводи да је то потврдио председник Међународног трибунала.

Иначе, тај налог, са називом Бисере Турковић, отворен је тек у јануару ове године и има неколико стотина пратилаца, што је улило сумњу у његову аутентичност. Потврда о неаутентичности овог налога убрзо је и стигла – са истог профила. У новом твиту наведено је да је профил креирао италијански новинар Томасо Дебенедети, а у међувремену је и уклоњен са Твитера.

Колико је превара била уверљива сведочи и то да је морао да се огласи и сам Младић.

“Жив сам, мајке ми!”, рекао је Ратко Младић свом сину у телефонском разговору, након што је прекинуо посету адвоката у притворској јединици, да би се јавио породици и дематновао нетачне информације о његовој смрти. Младићев син Дарко рекао је да је његов отац тако реаговао на лажну вест и да се није посебно узбуђивао, нити је даље коментарисао.

Историја превара

Томасо Дебенедети има богату историју сличних подвала са лажним вестима. Нису му страни ни лажни интервјуи. Када је 2012. године објавио да је преминуо сиријски председник Асад, скочила је цена нафте и створио је краткотрајну кризу на тржишту.

“Твитер је супер када желите да објавите да је неко преминуо”, рекао је Дебенедети у разговору за Гардијан.

“Друштвене мреже су најчешће коришћен извор информација, али медији често поверују у лажне вести због брзине и потребе да први објаве неку вест”. На његове подвале насели су и највећи светски медији, а поред лажних вести о трагичним догађајима, Де Бенедети је радио и лажне интервјуе, представљао се туђим именима, подваљивао писма и текстове.

Међу бројним лажним интервјуима које је урадио су и они са Љосом, Тони Морисон, Филипом Ротом…

Позвао је Интернешнал Хералд Трибјун и представио се као Умберто Еко и понудио им свој текст, који су они објавили потписавши познатог писца.

Нова.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.