Коронавирус може изазвати теже симптоме и компликације код дијабетичара

Наводе да особе са шећерном болешћу спадају у категорију високог ризика које могу добити озбиљне болести уколико добију вирус.

BUKA portal / 24. март 2020

 

Коронавирус може изазвати теже симптоме и компликације код људи који имају дијабетес, једнако као и код старијих људи, болесника с другим хроничним стањима, као што су карцином, попуштање срца или хронична болест плућа, наводе из Опће болнице "Прим.др. Абдулах Накаш".

Наводе да особе са шећерном болешћу спадају у категорију високог ризика које могу добити озбиљне болести уколико добију вирус.

Из ове болнице навели су неколико препорука за особе са дијабетесом, наглашавајући да требају унапријед планирати што учинити прије него се разболе. Увијек требају имати доступне лијекове, инзулин, иглице, ланцете, тракице, рехидрацијске отопине, шећер, глукагон и сву другу опрему потребну за контролу шећерне болести.

- Потребно је провјеравати гликемију сваких два до три сата или чешће и коригирати хипергликемију. Увијек наставити примјењивати инзулин унаточ болести како би се избјегла дијабетичка кетоацидоза, вјеројатно ће бити потребне веће дозе инзулина, него уобичајено - наводе у смјерницама за дијабетичаре.

Важно је осигурати унос угљикохидрата и пити доста текућине и пратити температуру.

Наводе да особе на инзулинској пумпи морају мислити на потрошни материјал који укључује и батерије, а осим тога, јако је важно имати дугодјелујући инзулин у залихи.

Особе са дијабетесом типа један током периода болести никада не смију прекинути лијечење инзулином, а у смјерницама је наглашено да ће можда бити потребно повећати дозу инсулина и узети додатне дозе.

Истичу и да сви који имају дијабетес типа један требали би имати тест траке за праћење шећера у крви, а по могућности и траке за тестирање на кетоне током болести и других раздобља када је ниво глукозе у крви висок. 

Особе са дијабетесом типа два требале би провјерити развијају ли се симптоми који могу бити индикативни за високу разину шећера у крви, као што су суха уста, повећано мокрење, умор, губитак тежине те задах на ацетон.

Особе са дијабетесом типа два на таблетама можда ће бити потребно да  привремено паузирају са узимањем метформина. Ово се обично савјетује ако особа има тешку инфекцију или постане дехидрирана. Ако је потребно престати узимати метформин, потребно је увести алтернативно лијечење док се не настави поновно лијечење метформином.

Особама на препаратима сулфонилуреје потребно је чешће тестирање шећера у крви како би се осигурало да им ниво глукозе у крви не падне прениско и да редовито надзиру дијабетес.

Особе са дијабетесом типа два на инзулину морају имати глукометар и сензоре за самомјерење нивоа глукозе у крви. Ако ниво глукозе у крви остане изнад десет требали би повећати дозу инзулина.

- Обавезно се једном дневно телефоном јављајте породици или сусједима - поручују из Опће болнице "Прим.др. Абдулах Накаш" наводећи скраћене препоруке Удружења ендокринолога и дијабетолога у БиХ према препорукама ИДФ и WХО.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.