Која су била најомиљенија имена у БиХ у 2018. години?

И ове године је у Републици Српкој су Стефан и Марија и даље владајући пар, а у Федерацији БиХ највише дјевојчица понијело је име Сара, а највише дјечака име Ахмед. Липе још не цвату, али све исто к‘о и лани на самом врху топ листе. Упркос томе, статисти

BUKA portal / 10. јануар 2019

Foto: Ilustracija

И ове године је у Републици Српкој су Стефан и Марија и даље владајући пар, а у Федерацији БиХ највише дјевојчица понијело је име Сара, а највише дјечака име Ахмед. Липе још не цвату, али све исто к‘о и лани на самом врху топ листе. Упркос томе, статистика је пуна занимљивости.
 
Република Српска

Најчешћа женска имена су била:
1.    Марија
2.    Софија
3.    Милица  
4.    Ана
5.    Дуња
Једина промјена је Дуња потиснула Сару са 5. мјеста, пише портал знацење-имена.цом. На први поглед би се рекло да се ништа није десило, али ипак постоји једна невјероварна чињеница звана „Марија“. Наиме име Марија је било најраспрострањеније женско име до скора, али  Софија је смијенила Марију на свјетској сцени. Такође је и у сусједној Хрвтској прошле године први пута након 120 година Марија испала из топ 10. Али Република Српска не да Марију, она и даље носи круну и најомиљеније је име за дјевојчице.

Најчешћа мушка имена су била:
1.    Стефан
2.    Лазар
3.    Лука
4.    Никола
5.    Павле
Истим редосљедом истих 5 имена су и прошле године била најучесталија, показује статистика Републичког Завода. Сва наведена имена су библијска.
 
Федерација БиХ

Најчешћа женска имена су била:
1.    Сара
2.    Амина
3.    Мерјем  
4.    Асја
5.    Есма
Сва ова имена су куранска, осим Есме, и све је исто као и прошле године, осим добре старе Есме. Есма је нова на листи, али она је старо бошњачко име које „увијек мирише на успомене“. Многима су ово први стихови који падају на памет кад чују име Есма. Њу је овако опјевало Бијело Дугме сад већ давне године 1984. године. Све о имену Есма прочитајте овдје.

Најчешћа мушка имена су била:
1.    Ахмед
2.    Дарис
3.    Амар
4.    Давуд
5.    Хамза
И на овој листи није дошло до промјена. Но да ли сте знали да је име Дарис популарно углавном на подручју БиХ, и веома је ријетко ван граница БиХ (ако изузмемо нашу дијаспору). При том је ово мушко име одушевило велики број младих родитеља у ФБиХ у врло кратком року. За само 3 године се попело са 18. мјеста на прво мјесто, и 2016. године је било најчешће надијевано мушко име у Федерацији БиХ.
Како изгледа листа 200 најпопуларнијих мушких и женских имена у БиХ и које је значење наведеног имена можете провјерити на страници Значење-Имена.цом,, која је податке прикупила од статистичких уреда.

Лејла Суботић,
Уредница портала знацење-имена.цом

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.