Код њих је пад економије мањи него у другим државама, ево у чему је тајна

Ево шта је помогло очувању производње и потрошње

BUKA portal / 24. септембар 2020

Хелен Балфорс, водитељица пројеката у норвешком конгломерату Оркли, ради од куће дуље од већине својих колега након што се вратила са скијања у Италији у вељачи, у вријеме када се нови коронавирус почео ширити Еуропом.

Мајка троје дјеце казала је да су, премда је њезина твртка увијек потицала добру равнотежу између приватног и пословног живота, неки менаджери тражили од својих запосленика да раде у уреду прије него је наступила пандемија.

„Али сада схваћају да једнако добро функционира и рад од куће”, казала је. „Требала сам само један додатни монитор и типковницу из уреда, што сам добила за неколико дана”.

Добро развијена дигитална инфраструктура помогла је нордијским господарствима да преброде пандемију боље од већине Еуропе.

Британско господарство смањило се за око петину у другом кварталу, Шпањолска је забиљежила пад од 18,5 посто, а еурозона као цјелина 11,8 посто.

С друге стране, БДП Финске пао је само 4,5 посто, док су Шведска и Норвешка забиљежиле нешто већи пад од 8,3 односно 6,3 посто.

„Боља дигитална инфраструктура значи да смо брже могли радити од куће. Инфраструктура постоји и навикли смо је користити”, рекао је Роберт Бергqвист, главни економист шведске банке СЕБ.
 

„То је помогло очувању производње и потрошње”.

Данска, Шведска, Финска и Низоземска имале су најнапреднија дигитална господарства у Еуропској унији 2018., показало је истраживање Еуропске комисије, на основи конективности, људског капитала, кориштења интернета и раширености е-трговине.

Флексибилност

Нордијске земље, сједишта Ерицссона и Нокије, биле су на еуропском врху по раду од куће и прије пандемије.

У првопласираној Шведској 2019. од куће је, барем повремено, радило нешто мање од трећине радника, по Еуропској заклади за побољшање увјета живота и рада (Еурофоунд).

Просјек за ЕУ био је око 10 посто.

Дугорочне праксе флексибилног рада, као што је допуштање радницима да остану код куће с болесном дјецом и нагласак на здравој равнотежи између пословног и приватног живота дали су потицај раду од куће.

За вријеме пандемије, око 60 посто Финаца могло је радити од куће, готово двоструко више него у Шпањолској. Шведска и Данска такођер су доста изнад еуропског просјека који износи мање од 40 посто, по подацима Еурофоунда.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.