Каква је ово јесен? Стиже топлински вал - и дуго ће трајати

У ЦИЈЕЛУ Еуропу овог тједна стиже значајна промјена времена - точније топлински вал који ће у већи дио континента донијети изнадпросјечно високе температуре за ово доба године. Посебно високе температуре очекују се на сјеверу Еуропе, гдје би могао пасти и покоји рекорд.

Index / 09. октобар 2018

Како пише сервис Севере еатхер Еуропе, до средине и краја тједна велики дијелови Еуропе биљежит ће 7-10 Целзијевих ступњева више температуре од просјека за ово доба године. Очекује се да ће температуре расти до 25 Целзијевих ступњева на подручју средишње Еуропе и Балкана, док би се у Шпањолској и Португалу могле пењати и до 30 ступњева. Викенд би могао бити екстремно топао у дијеловима Скандинавије - очекује се да ће бити и до 15 ступњева топлије од просјека!

У Хрватској и до +26

Учинак топлинског вала осјетит ће се и у Хрватској.

У унутрашњости ће данас бити дјеломице сунчано. Из ниских облака могућа је росуља или слаба киша, углавном у горским подручјима. На Јадрану претежно сунчано. Вјетар ће бити углавном слаб, уз обалу слаба до умјерена бура и сјеверозападњак. Најнижа јутарња температура од 9 до 13, на Јадрану од 14 до 19, а највиша дневна од 17 до 22, у Славонији и дуж обале између 21 и 26 °Ц.

Потрајат ће...

Према седмодневној прогнози ДХМЗ-а, за коју ваља напоменути да је израван резултат нумеричког атмосферског прогностичког модела Еуропског центра за средњорочну прогнозу времена (ЕЦМФ) те се може знатно разликовати од прогноза других рачуналних модела атмосфере, односно од прогноза које израђују прогностичари, чини се да ће раздобље изнадпросјечне топлине потрајати барем до краја овог тједна, а могло би се наставити и почетком идућег тједна.

ХРТ јавља да ће од сутра у унутрашњости бити стабилно. Бит ће дјеломице или претежно сунчано и дању размјерно топло. У сриједу и четвртак ујутро мјестимице магла, која се понегдје може и дуље задржати. 

На Јадрану од сутра претежно сунчано и дању угодно топло с дневном температуром зрака углавном од 22 до 25 ступњева. У ноћи и ујутро пухат ће слаба до умјерена бура, дању сјеверозападњак, а у четвртак пролазно југо. 

Дакле, још данас ће мјестимице бити кише и пљускова, а затим нас од сутра очекује већином сунчано и дању угодно топло вријеме.

Вакула: Топло као ријетко када

И метеоролог Зоран Вакула најавио је у својој прогнози да долази период изнадпросјечне топлине који ће дуго трајати.

"Сљедећег тједна, а вјеројатно и дуље, средња највиша температура зрака бит ће поновно међу највишима у повијести мјерења за доба године, а нека особита свјежина изостат ће и тијеком ноћи и јутра. И премда вјеројатно неће бити и рекордно висока, средња температура зрака прва два, вјеројатно и три листопадска тједна придонијет ће одржању средње температуре зрака досадашњег дијела године међу највишима у повијести мјерења. 

Остваре ли се дугорочне прогнозе барем просјечне температуре мјесеци до краја године, што је све вјеројатније, и средња температура цијеке 2018. године бит ће међу највишима у повијести мјерења, а понегдје вјеројатно и највиша. И то не само у примјерице Сплиту и Дубровнику, гдје је већ досадашњи дио године рекордно топао, него и у неким другим мјестима, па и са знатно дуљим низом мјерења, још од средине И. стољећа, као примјерице у Осијеку, Хвару, Госпићу и на загребачкоме Гричу", написао је Вакула.

 

Инде

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.