Како се корона са скијалишта проширила у 40 земаља свијета? Стигли резултати истраге

Одавде се вирус проширио у 40 земаља по свијету.

BUKA portal / 13. октобар 2020

ПРОПУСТИ, кашњења, заташкавања – и низ погрешака власти које сежу све до аустријског савезног канцелара Себастиана Курза. Неовисна комисија стручњака покрајине Тирола објавила је у Иннсбруцку резултате своје истраге о случају Исцхгл, пише Деутсцхе Wелле.

На 287 страница комисија документира како су пропусти власти омогућили да то мјесто постане жариште ширења коронавируса. Извјештај поставља и питање тко ће преузети политичку одговорност за то.

Досад је тиролска влада изазивала позорност прије свега избјегавањем одговорности. "Власти су учиниле све исправно", тврдио је 16. ожујка 2020. на аустријској телевизији једанаест пута заредом Бернхард Тилг, тиролски покрајински министар здравства.

Било је то три дана након што су тисуће туриста на брзину побјегле од карантене у Исцхглу. Одатле се вирус проширио у 40 земаља по свијету. Први случајеви инфекције на Исланду утврђени су код туриста који су били на скијању, у Норвешкој су говорили о "скијашкој епидемији". А и у Њемачкој је било преношења инфекције преко скијаша из Исцхгла.

Љетос је предсједник тиролске покрајинске владе Гüнтхер Платтер (ÖВП) ипак признао погрешке, али је зајамчио да су све одлуке доношене "с највећом одговорношћу у односу на тадашње спознаје".

Криво приопћење за медије

Разјашњење случаја Исцхгл прати се на међународној разини јер га многи сматрају примјером погрешног поступања у почетку ширења пандемије. Неw Yорк Тимес је недавно објавио чланак о Исцхглу и улози партијања у ширењу епидемије.

Објављивање резултата истраге пратило је 35 новинара из Аустрије и иноземства. Предсједник Комисије Роналд Рохрер представио је временски приказ вијести почевши од инфицираних туриста на Исланду. Кризни менаджмент је у тој фази очито направио "тешке пропусте", тврди Рохрер и његових пет колега. Приопћење за медије покрајинске владе Тирола је "криво и зато лоше", погрешно је било и поновно допуштање партијања у угоститељском објекту "Китзлоцху", а одлука да се скијашке жичаре заустави тек 13. ожујка дошла је прекасно.

Бијег у скијашким чизмама

Каос који је избио тога петка, 13. ожујка, Рохрер је представио на темељу извјештаја једног очевица: туристи су бацали скије испред мјеста за изнајмљивање, неки су у скијашким чизмама трчали до својих аута како би избјегли карантену.

Савезни канцелар Себастиан Курз је карантену најавио на конференцији за медије у 14.15, иако он није за то мјеродаван и иако то није било договорено с локалним властима. То је "не само фактично него и правно проблематично", каже се у извјештају Комисије. Курзова најава је "спријечила смислену епидемиолошку контролу".

Предсједник покрајинске владе Гüнтхер Платтер одбацио је критику стручњака. Било је "стручних погрешака, али не свјесних погрешака", рекао је Платтер. "Увијек се радило о здрављу пучанства и гостију."

То је интерпретација коју Платтер користи за поглед у будућност, а изгледи нису добри. Угрожена је зимска сезона у Тиролу, Њемачка је издала упозорење да се тамо не путује, а из ове земље долази половица од око шест милијуна зимских туриста. Тамошњи туристички дјелатници су забринути, а с њима и аустријски канцелар Себастиан Курз.

Нема партијања након скијања

"Упозорења да се не путује угрожавају радна мјеста", изјавио је Курз ових дана приликом представљања сигурносног концепта за зимску сезону, која би у Исцхглу требала почети 26. студенога, с ограничењима: скијање може, партијање након скијања не може. Осим тога, маске ће бити обвезне на жичарама, а редовити тестови особља у скијашким објектима требали би вратити повјерење.

Тиролској опорби то није довољно. "Не смијемо заборавити да су људи дошли к нама на одмор – а кућама су се вратили болесни, неки су и умрли", каже Маркус Синт из странке "Листе Фритз", која у тиролском покрајинском парламенту има два заступника. "На ту трауму премало мислимо."

Жртве до данас чекају на јавну исприку. И на оставке које се тичу не само тиролског политичара мјеродавног за здравство Бернхарда Тилга. Али сви мјеродавни су до данас на својим функцијама – а гледе тога зацијело неће ништа промијенити ни овај извјештај.

И државно одвјетништво води истрагу

Предсједник тиролске владе Платтер недавно је доспио под додатни притисак: аустријски магазин Профил објавио је да је Платтер од шефа округа Ландецк захтијевао да у приопћењима за медије стање приказује боље, како би уклонио нападе на Исцхгл.

Те осјетљиве информације је магазин очито добио из истраге коју од љетос проводи државно одвјетништво Иннсбруцк у вези са случајем Исцхгл. Четирима укљученим особама предбацује се нехајно или намјерно угрожавање људи заразним болестима.

Уз казнено-правне поступке у тијеку су и тужбе против Републике Аустрије за надокнаду штете, а планиране су и скупне тужбе. Разјашњавање ствари око случаја Исцхгл је дакле тек почело.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.