Како је новинар „Гардијана“ доживео путовање пругом Београд-Бар?

„Преко 435 мостова и кроз 254 тунела, путовање овом железницом представља једну од најузбудљивијих авантура у Европи“, каже Пол Лервил признајући да ово путовање никада неће заборавити.

The Guardian / 11. новембар 2016

Српско-црногорски Оријент Експрес је воз који већ 40 година повезује Београд са обалом Јадрана. Нисмо сигурни да ли експрес одговара стварној слици или брзини воза, али смо поносни на овај пут који је својевремно и Титов "Плави воз" красио, а у то се уверио и новинар Гардијана, Пол Лервил, који је одлучио да пренесе своје искуство и доживаљај са ове чувене релације која је постала већ традиционални пут многих који своје летње дане проводе на црногорској обали.

Пол Лервил је своје путешествије започео једног јесењег јутра на београдској железничкој станици. Укрцао се на графитима украшен воз који је био постављен на трећем колосеку. Како Лервил каже за ту цену карте су старомодни купеи са шест места, задимљени ресторан и истрошена пруга, ипак реалност. Недуго по изласку из Београда почиње оно што изгледа не може да се мери новцем, а то су предели брдовитог Балкана који су непоновљивии и јединствени.

Сад га је од Јадранског мора делило само 254 тунела и 435 мостова. 

Прва дестинација после малих успутних станица био је град Ужице, а пре тога занимљив сусрет са три старије жене и шаљив савет за све странце: “Како превазићи језичку баријеру?” Велики број углавном стријих генерација не говори енглески језик, а са друге стране странцима је можда још више конфузнији наш српски језик. Како каже, дружење са љупким госпођама је прошао много забавније него што је он предвиђао.

Још једна занимљива чињеница је што је и он, као и многи који долазе у посету нашој земљи, приметио да су информације од круцијалног значаја као што су време поласка, називи станица, обично исписани ћириличним писмом што је целом путовању додало једну егзотичну мистерију.

Као центар српског планинског туризма, Пол је посетио и Златибор у чије лепоте се уверио шетајући стазама и уживајући у погледу који се простире преко сунцем окупаних брда, долина и језера.

Пут до Бара наставља преко, како пише, најдраматичнијих предела. Релација до Подгорице, испуњена је великим бројем тунела и високих мостова, као и стрмим литицама кањона Мораче. Пол савршено дочарава присуство више култура и вера које су истинско обележје и богатство овог дела Европе, описујући смену православних цркви и минарета исламских џамија.

Док сунце залази иза црногорских неукротивих планина, воз се полако приближава Подгорици, главном граду Црне Горе, а метеж и гужва у задимљеном ресторану воза почиње да се захуктава уз, како Пол каже, “воћни ликер”, односно ракију. За Подгорицу или бивши Титоград каже како је то дружељубив град у који човек лако може да се заљуби.

 на крају, финале, пут поред Скадарског језера, кроз прве маслињаке и мирис медитерана завршава се у Бару.

Пол је дао добар закључак уз чашу белог вина, а то је да Оријент Експрес може нама на Балкану да завиди јер оно што Балкан Експрес нуди је путовање које се памти!

Извор: Натионалгеограпхиц.рс/ Тхе Гуардиан


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.