Како Фадил помаже баки Благици, јединој становници села Ваганеш

Старица сама остала у селу

Anadolija / 06. јун 2020

У селу Ваганеш, на истоку Косова, смјештеном у брдима, вријеме као да је одавно стало. Куће су оронуле, а дворишта и стазе зарасли су у високу траву. Осим старице Благице и њене маце, у том селу више нема ни људи ни стоке. Готово једини, али редован посјетилац је Албанац Фадил Рама из сусједног села Стрезовца.

Њега ни пандемија коронавируса није спријечила да настави да обилази Благицу Дичић (92), која више од годину дана живи потпуно сама у цијелом селу.

Заједно с Фадилом екипа Анадолије кренула је у посјету Благици коју смо затекли како се спрема да опере руке.

Фадил јој одмах придржава лонац с водом и лавор. Додаје јој пешкир да обрише руке па јој даје двије кесе пуне хране.

 

Старица сама остала у селу

 

"Ти сине само доносиш, пуниш фрижидер", каже Благица.

"Ако, ако, нека има, боље да има него да нема", одговара Фадил.

Бака Благица гледа у Фадила и благосиља га.

"Само овај брат ми долази и његова жена са сином, његова домаћица ми била и он, као да су ми били мајка, татко. Он ме чува, Бог нека га чува, Бог нека га позлати", каже Благица.

Благица има своју дјецу, два сина и три ћерке, од којих четворо живи у Србији. Њен син Слободан (Дан) са којим је живјела до прије нешто више од годину, због болести жене био је принуђен да се пресели у оближњи градић Каменицу, гдје му је општина обезбиједила смјештај.

"Да идем доле нисам могла, нисам научила, нисам за стан", каже она и додаје:

"Није ме страх, није. Мало тешко што сам сама, али није ми тешко научила сам сине".

 

Долазак неколико пута седмично

 

 

Благица истиче да јој је Фадил као брат и да јој помаже.

"Никад нећу да му заборавим његову доброту што ме чува, и мене и Дана. То је незамисливо", каже бака.

Фадил Рама истиче да је знао да је Благица сама и да нема ко да јој помогне, посебно у ово вријеме пандемије коронавируса. Како каже сваког другог или трећег дана долази да јој донесе храну.

Kako Fadil pomaže baki Blagici, jedinoj stanovnici sela Vaganeš

Извор: Анадолија

По ријечима Фадила, Благицин син Слободан је лошег социјалног стања и за вријеме мјера уведених због коронавируса није могао да долази да обилази мајку.

"Њен син је прије коронавируса долазио на десет дана, али ја сам и тада долазио у међувремену, а од када је коронавирус само ја долазим", каже Фадил и додаје да је током мјесеца рамазана долазио свакога дана да је обиђе.

"Пошто нисам постио хтио сам да учиним севап. До овдје има око два километра и пјешке да дођем да јој донесем храну није ми проблем. Ја не могу да једем, ако знам да је један човјек гладан, без обзира на вјеру и расу", каже Фадил.

 

Јавили се добри људи

 

 

Осим што јој донесе храну, Фадил јој на оближњем извору увијек напуни и неколико бидона с водом и принесе јој дрва и припреми гранчице да лакше може да наложи ватру.

Након што су поједини медији пренијели тешку ситуацију баке Благице јавили су се и хумани људи који су хтјели да помогну.

"Не познајем га, али један човјек из Америке, презиме му је Николић, послао је 200 долара и ја сам јој за те паре купио фрижидер зато што сам знао да јој је потребан, јер се брзо кварила чорба коју сам јој доносио", каже Фадил.

Општина Каменица је позната по добрим међуетничким односима Албанаца и Срба и то потврђује и Фадил.

"Они су се добро понашали и за вријеме рата и раније, увијек смо имали добре односе, није било проблема никада", закључује Фадил.

Фадилов примјер улива наду да још увијек има добрих и хуманих људи којима националност или вјера нису сметња да помогну другим људима.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.