КАКО ДО ПРЕГЛЕДА У ДОБА КОРОНЕ: “Рекли су ми то није корона, можда је срце и послали ме кући”

Бањалучанка Д. Л. је прије три недјеље имала несрећу да на својој кожи осјети шта значи затражити љекарску помоћ викендом у доба корона вируса.

Tatjana Čalić / 14. септембар 2020

Каже да је страшан осјећај када упаднеш у „рупу” звану здравствени систем и када те почну “шетати” од једне до друге амбуланте, јер једни мисле да имаш ЦОВИД-19, а други да га немаш.

У разговору за БУКУ се присјећа да ју је рано ујутро пробудило отежано дисање, те је одмах измјерила температуру. Била је сасвим уредна - 36,4 °Ц. Покушала се опустити, шетати, али долазак до ваздуха није био лакши ни након пар сати, те у 11 часова одлази у Хитну службу. Овдје јој бесконтактним топломјером мјере температуру 37,2 °Ц, те је одмах упућују у АРИ амбуланту, познатију као ЦОВИД амбуланту, гдје јој мјере савим уредну температуру, те јој сугеришу да нема цорона вирус и да иде кући. Послушала их је, али како се и даље лоше осјећала и није могла дисати, након три сата, опет одлази пред Хитну службу, одакле је након мјерења температуре опет упућују у ЦОВИД амбуланту, гдје се понавља исти сценарио - упућују је кући. И тако још два пута у току тог дана - а једна од констатација је била “то није корона, можда је срце, инфаркт”, а да и под том сумњом нико није урадио ЕКГ.

У недјељу се прича, нажалост, наставила - те након поновног одбијања да је приме и прегледају у Хитној служби, доктор који је радио у ЦОВИД амбуланти прихватио је да је прими и измјери јој барем притисак. Био је уредан, те одлази кући, а са доласком наредног дана, понедјељка, помоћ добија у приватној ординацији. 

“На крају сам добро и све се добро завршило, али још увијек се нисам опоравила од онога што сам доживјела тог викенда - а то је да смо препуштени сами себи, да можемо умријети од инфаркта, а да те љекар неће примити јер имаш само један симптом ЦОВИД-а, кратак дах”, не крије своје огорчење Д.Л.

И друге двије приче наших суграђана су идентичне, само су имали други симптом ЦОВИД-а повишену температуру, али то је, како су навели, био разлог да не буду ни примљени у Хитну службу, ни адекватно прегледани.

“Температура је била упорна, прво сам покушао да је оборим туширањем, облозима, таблетама. Али четврти дан, била је субота, отишао смо у Хитну службу, а они су ме одмах упутили у ЦОВИД- амбуланту, гдје сам тестиран и послан кући. Како сам се јако лоше осјећао, и сљедеће вече сам отишао у Хитну, да ме неко прегледа, извади крв, можда да антибиотике, размишљам, ваљда ће ме након прегледати и видјети шта ми може помоћи. Нажалост, нису ме прегледали, рекли су ми да идем кући и чекам резултате теста, који је након три дана показао да сам негативан. Страшни су то били дани и никада нећу заборавити чињеницу да у 21. вијеку, са вишедневном температуром близу 40 степени, нико није хтио ни да ме прегледа”, прича наш суграђанин  и закључује: “Ситација са корона вирусом уздрмала је и здравствене системе далеко боље од нашега, али то не смије бити оправдање да у општој 'хистерији' због корона вируса , остала обољења падну на листи приоритета.”

Нажалост, ово нису једини случајеви - има их још доста описаних на друштвеним мрежама, гдје се људи сасвим оправдано питају шта нас тек очекује на јесен када нам долази вирус грипе, али и многе друге респираторне болести. Хоће ли се, питају, допустити да људи умиру, не од корона вируса, већ због њега и то од најбаналнијих болести.

Одговор смо покушали добити и од Дома здравља Бањалука. Нажалост, наведене приче нису коментарисали,  али би се из одговора који смо добили дало закључити или да се оне нису могле догодити или пак ови пацијенти нису били животно угрожени. Наиме, како у одговору наводе, сви пацијенти са повишеном тјелесном температуром и другим симптомима карактеристичним за респираторне инфекције, уколико нису витално угрожени,  у периоду од 07:00-20:00 часова јављају се у АРИ амбуланту (амбуланту за акутне респираторне инфекције) у одвојеном дијелу Поликлинике, а у периоду од 20:00-07:00 часова у Службу хитне медицинске помоћи.

Ако су пацијенти витално угрожени, додају, што се процјењује на основу виталних параметара, одмах буду примљени, прегледани и адекватно збринути у Служби хитне медицинске помоћи.

„На улазу у Службу хитне медицинске помоћи се обавља тријажа пацијената, узима се епидемиолошка анамнеза / анкета, мјери тјелесна температура и пулсна оксиметрија и зависно од тежине стања процјењује да ли ће пацијент бити прегледан у хитној помоћи или ће бити прослијеђен у АРИ амбуланту – Поликлиника, намјенски отворену на Поликлиници ЈЗУ Дома здравља, за вријеме пандемије“, истичу у саопштењу, а наводе и да Служба хитне медицинске помоћи, у складу са својим називом, 24 сата прима сва хитна стања у амбуланти и на терену, као и пацијенте суспектне или позитивне на Цовид-19 уколико су у стању виталне респираторне угрожености. 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.