Јачање борбе против корупције у Југоисточној Европи кроз побољшање мјера за одузимање имовине

„Криминал не познаје границе, због чега институционална сарадња између земаља региона у овој области мора бити једнако блиска."

BUKA portal / 15. мај 2019

Судије и тужиоци из Југоисточне Европе састају се данас и сутра у Бечићима како би радили на јачању експертизе у области дјелотворног одузимања и поврата имовине и у области подршке борби против корупције на Западном Балкану.

 

Бечићи, Црна Гора, 14. мај 2019. – АИРЕ Центар (Адвице он Индивидуал Ригхтс ин Еуропе) и Регионална анти-корупцијска иницијатива (РАИ) организовали су овај регионални скуп за судије и тужиоце на тему дјелотворног поврата имовине. Ово је дио ширег пројекта, који финансира Влада Уједињеног Краљевства, а који је усмјерен на јачање борбе против корупције и организованог криминала у Југоисточној Европи.

 

Овај дводневни догађај обухвата обуке које изводе регионални и међународни експерти, укључујући и универзитетске стручњаке из области криминологије и студија безбједности. Међу преко тридесет учесника скупа су искусни судије и тужиоци, међу којима и босанскохерцеговачки.

 

На отварању скупа, британска амбасадорка у Црној Гори Алисон Кемп је истакла да данашња конференција „помаже да се регионална сарадња претвори у стварност, кроз допринос додатном јачању стручности тужилаца и судија у области одузимања имовине, и кроз омогућавање размјене добре праксе у овој области међу земљама Југоисточне Европе“. Уз то, истакла је и да је, с обзиром на то да „земље региона имају сличне правне системе и да се сусрећу са сличним изазовима, увјерена да је регионални приступ овом проблему користан јер укључује размјену стручних искустава, дискусије о заједничким изазовима и могућности размјене најбоље праксе“. 

 

„Криминал не познаје границе, због чега институционална сарадња између земаља региона у овој области мора бити једнако блиска,“ истакла је она.

 

Амбасадорка Кемп је нагласила да Уједињено Краљевство подржава напоре на овом пољу и да жели да подијели британско искуство у борби против корупције, као и да Уједињено Краљевство остаје посвећено сарадњи са партнерима на Западном Балкану и пружању подршке процесу провођења важних реформи.

 

Програмска менаджерка АИРЕ Центра за Западни Балкан, Биљана Браитхwаите, констатовала је да су “организовани криминал и корупција болести које утичу на сваку државу и свако друштво на свијету. Дјелотворне мјере за поврат имовине кључно су оружје у арсеналу тужилаца и судова свуда на свијету у борби да се заустави постојећи криминалитет и да се обезбједи одвраћање од будућих недјела. АИРЕ Центар је одушевљен што може сарађивати са РАИ на овом пројекту уз подршку британске владе. Желимо да тужиоцима и судијама пружимо прилику да даље јачају своје знање, као и платформу за јачу међународну сарадњу, чиме ћемо допринијети и дјелотворнијој имплементацији законодавног оквира за поврат имовине у цијелом региону.“

 

Овај скуп је први од три циклуса обуке на тему дјелотворног поврата имовине, а дио је двогодишњег регионалног пројекта који организују АИРЕ Центар и РАИ под називом “Јачање борбе против корупције у Југоисточној Европи кроз побољшање мјера за одузимање имовине” (регионални пројекат за борбу против корупције). Овај пројекат финансира Влада Уједињеног Краљевства, а подржава Фондација Конрад Аденауер. Пројекат је почео са радом у новембру 2018. године и реализоваће се до новембра 2020. године.

 

Регионални пројекат за борбу против корупције фокусира се на његовање регионалне сарадње кроз јачање капацитета тужилаца и судова, са циљем укључивања у дјелотворни процес поврата имовине и у компензовање снажне негативне перцепције грађана која постоји у односу на борбу против корупције и организованог криминала у региону.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.