Из блата код Ливна спасили ждребицу: 'Био је с њом у муљу два сата док је није извукао...'

Велико спашавање младе ждребице у петак код Ливна покренуо је Анте Ивковић из Загоричана, који је алармирао све како би животиња преживјела. Припадник ГСС-а откопавао ју је рукама, вукао ужетом, и успио...

BUKA portal / 20. септембар 2021Момак се скинуо у гаће, ушао у муљ и спасио ждребицу, свака му част, описује нам Анте Ивковић из Загоричана крај Ливна потхват Аде Дурана из локалног ГСС-а. 

У петак су цијело поподне спашавали ждребицу која је три дана била заглављена у блату.

Први дан ју је у муљу случајно уочио сусјед, а други дан су је двојица мјештана покушала извући трактором. На 'трећу срећу' одазвао се наш суговорник Анте Ивковић, који се иначе о дивљим коњима брине готово 40 година.

- Откопавали смо је два сата. Прво смо је ужетом пажљиво покушали обухватити за врат, но сирота је сва била укочена и тешко дисала - каже Ивковић. Адо Дуран није одустао све док је није откопао.

- Био је у муљу пуна два сата, показао је велику хуманост и храброст - каже Ивковић. 

- Ужетом смо јој ухватили предњу ногу, откопавали је рукама и лопатом - додаје Ивковић. На крају су успјели.

- Не бих рекао да сам јунак, морао сам бити у гаћама јер свака опрема отежава кретање у том муљу - каже Дуран и додаје да је и кобила помагала. Била је исцрпљена, а након што су је нахранили, оставили су је у дивљини. Претпостављају да се придружила крду коња које су видјели у близини. 


- Спашавали смо ми различите животиње, често краве, али ово је био посебан случај - каже.

- Почели смо је масирати и хранити дивљим шипком и травом, појела је све што бисмо јој дали - описује нам, наводећи да се јадна кобила тек из трећег покушаја, након нешто више од пола сата, успјела сама подићи на ноге. 

- Помогли смо јој устати, али би опет пала на тло - додаје. Тек након што је ждребица донекле дошла к себи и видјели да може сама, оставили су је у дивљини. Ивковић се сав најежио од среће у тренутку кад је ждребици постало боље. Он, каже, одувијек има посебну љубав према коњима.


Каже  да људи знају свиме и свачиме хранити коње како би их тада могли фотографирати

- За коње је најважније да их заштитите од људи - закључује Ивковић. Ипак, овај случај био је предивна изнимка од тог правила.

Овдје можете погледати видео


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.