ИТ У КОРОНИ Проинтер у пандемији добио преко 13 милиона КМ

Компанија “Проинтер”, чији је близак сарадник Игор Додик, син члана Предсједништва Милорада Додика, је од увођења ванредног стања/ситуације до данас од институција и предузећа у БиХ добила преко 13 милиона КМ.

BUKA / 29. јун 2020

Како сазнаје Бука, Проинтер је упркос рестрикацијама у погледу потрошње које су донесене у институцијама добро зарадио на основу добијених послова финансираних из буджета Босне и Херцеговине.

Док су се неколико мјесеци многе здравствене установе налазиле пред колапсом, радницима у јавном сектору једва исплаћивале плате, а од грађана се тражило да помогну функционисање земље кроз уплате у разне фондове за опоравак, фирма блиска породици Додик је успјела да профитира.

За само неколико мјесеци, колико је прошло од кад је пандемија захватила БиХ Проинтер је са институцијама договорио послове вриједне 13.429.357 КМ.

Један од посљедњих је са ЈП Аутоцесте ФБИХ из Мостара приликом чега ће за набавку хардwара и софтwара за Цалл Центар на локацији ЦОКП-а Звирићи добити 49.899 без ПДВ.

То није једини посао у Мостару за Проинтер! па ће тако ова фирма од ЈП Електропривреда хрватске заједнице Херцег Босне за набавку САП лиценци бити плаћена 181.220 без ПДВ. Електропривреда ХЗХБ је накнадно издвојила и 19.500 КМ без ПДВ за набава САП Паyролл Процессинг лиценце.

Проинер је дефинитивно један од омиљених партнера електросектору и у Републици Српској. МХ "Електропривреда РС" је тако у неколико наврата склапала уговоре у пандемији са Проинтером. Један од њи је набавка услуге обнове произвођачке подршке и лиценце за Цхецк Поинт фиреwалл уређаје од 254.690 КМ без ПДВ.

Поред тога, "Електропривреда РС" је 199.200 КМ без ПДВ платила и набавку услуга унапређења и техничке подршке ИТ инфраструцтуре.

Зависно предузеће "Хидроелектране на Требишњици" је Пронтеру за услуге изнајмљивања пословне штампе дало 80.000 КМ у вријеме пандемије, док су из Хидроелектрана на Дрини за АД СЦАДА систем платили компанији за коју ради Додиков син 899.870 КМ без ПДВ.

ЗП "Рудник и термоелектрана" Гацко је набављало електромотор бустер пумпе који је Проинтеру плаћен 159.900 КМ.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену  података БИХ је у пандемији извршила набавка тахографских картица прве генерације вриједну 162.302 КМ ПДВ-а а изабрани понуђач је у оваом случају био опет Проинтер.

ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске је за апликативно одржавање софтвера (WEB сите, WЕВ маил) и евиденцију незапослених лица и потреба послодаваца издвојио 57.200 КМ без ПДВ-а, те за набавку МС лиценци 111.820 КМ без ПДВ-а. Допбављач је био Проинтер.

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је у пандемија покренула израду новог Геопортала - И фаза, који је коштао 213.570 КМ, а најбољи понуђач је био Проинтер.  

И Пореска управа Републике Српске је набављала софтверске лиценце од Проинтера у пандемији. Овај пут вриједност лиценсе је била 118.000 КМ без ПДВ.

ЗП "Електро Добој" је од Проинтера куповао мјерноприкључне ормариће који су коштали буджет 500.000 КМ. 

Град Бањалука је за Проинтер у вријеме епидемије вируса корона за информатичку модернизацију саобраћаја  издвојио 200.854 КМ.

И Служба за заједничке послове Владе Републике Српске је била дарежљива у пандемији. За одржавање телефонског система и контакт центра у Административном центру Владе Републике Српске и  Пословном објекту Владе РС је издвојено 209.934 КМ, а посао је добио Проинтер.

ЈП "Путеви Републике Српске" су услуге набавке и имплементације пословног софтвера платили проинтеру чак 3.997.716 КМ, а најиздашнији су били у Градској управи Града Добоја гдје су Проинтеру за набавку и монтажу ЛЕД расвјете и система за надзор и управљање јавном расвјетом платили 4.062.408 КМ без ПДВ.

Недавно је управо Милорад Додик, српски члан предсједништва БиХ, чији син игор се доводи у везу са фирмом Проинтер упитан да прокоментарише милионске уговоре које добија од јавних предузећа и институција изјавио да ту не види сукоб интереса и позвао надлежне да слободно испитају ако постоји сумња на тако нешто.

“То се ради о једном одлуичном момку који је отишао и завршио школе у иностранству који је кад сам му ја сугериосао да тамо нешто покушао, одлучио да се врати. Он је формирао свој бизнис, имао неке комуникације на том плану, није власник унутра... Зато што је мој син не треба да буде дискриминисан или елиминисан и, колико знам та фирма Проинтер има 105 инжењера који раде свестрано свој посао. Не видим ништа лоше у томе..." рекао је Додик. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.