Историчар Класић: Жалосно је да у 2019. суд одређује што је усташки поздрав

"Жао ми је што 2019. године о овоме морамо говорити на темељу судских пресуда јер су ствари више него јасне у повијесном смислу - ради се о усташком поздраву и ничему другоме”

BUKA portal / 14. август 2019

 

Поводом доношења правомоћне пресуде Високог прекршајног суда, према којој је кажњено извођење пјесме Бојна Чавоглаве те, у склопу те пјесме, узвикивање усташког поздрава За дом спремни, разговарали смо са историчарем Хрвојем Класићем који нам је објаснио што ова судска мјера значи за друштво.

Ријеч је о првој правомоћној пресуди у којој се јасно изриче да је поздрав “за дом” и “за дом спремни” кориштен као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма, да је утемељен на расизму и тиме симболизира мржњу према људима различите расе, вјерског и етничког идентитета. Макарски пјевач Марио Росо осуђен је на новчану казну од 765 куна и плаћање судских трошкова у износу од 200 куна зато што је приликом прославе обљетнице Олује пјевао пјесму Бојна Чавоглаве при чему је на њеном почетку извикивао поздрав "за дом спремни".

"Жао ми је што 2019. године о овоме морамо говорити на темељу судских пресуда"

Класић сматра како чињеница да суд доноси одлуку је ли нешто усташко или није представља велики пораз друштва. Јер смо као друштво до данас морали бити и више него свјесни о томе што је усташки покрет, који су његови знакови, поздрави и прије свега карактер.

"Жао ми је што 2019. године о овоме морамо говорити на темељу судских пресуда јер су ствари више него јасне у повијесном смислу - ради се о усташком поздраву и ничему другоме”, рекао је за Индеx Класић и додао како се ствара дојам да постоји нешто спорно око поздрава "за дом спремни”, што није точно. Није точно ни кад је ријеч о његовој употреби у Домовинском рату јер се у том периоду такођер користио с јасном референцом на усташтво, а о тезама да се ради о неком старом поздраву, Класић је казао како ни за то нема никаквих доказа.

"Чињеница да је 'за дом спремни' усташки поздрав је доказана стотинама докумената"

Надаље, додао је како је опасно када особе које обављају јавне функције инзистирају на таквим тезама.

"Жао ми је што постоје људи попут предсједнице или неких интелектуалаца, али и грађана који доносе закључке без иједног аргумента. Чињеница да је 'за дом споремни' усташки поздрав је доказана стотинама докумената. Теза да је 'за дом спремни' стари хрватски поздрав никад ни на који начин није доказана јер не постоји нити један документ о томе па тако ни оно на што се позива предсједница - Витезовић, Никола Шубић Зрински. Или други који спомињу бана Јелачића, итд”, рекао је Класић и додао како га посебно љути спремност одговорних особа у хрватском друштву да своје ставове граде на темељу потпуно измишљених информација.

 

"Они којима усташтво не представља проблем немају храбрости то рећи"

"Не постоје дилеме је ли нешто усташко или није, већ дилеме смета ли појединцима и скупинама што је нешто усташко. Из разноразних разлога они којима усташтво не представља проблем немају храброст то рећи јавно те се скривају иза флоскула. Но када су између себе по рођенданима и концертима, онда су велики усташе. А кад ми се запријети казнама, почну плакати, молити, кајати се и тражити милост. Ради се о кукавичком и недосљедном приступу”, рекао је Класић и додао да у том смислу пресуда, односно кажњавање оваквих појава има смисла, јер неки народи попут хрватског не могу се угледати у друштва попут данског или норвешког гдје постоји друштвена свијест о различитим стварима. 

Примјерице, у скандинавским земљама не постоји обавеза цијепљења јер у тим друштвима постоји свијест да је оно обавезно па стога нема ни потребе за тим мјерама.

"Казне неће промијенити ставове одређених људи, али ће допринијети прочишћењу климе у друштву"

"Код нас очито свијест о томе што није, а што јест добро, у овом случају усташтво, које не да није добро, него је највеће зло које се догодило хрватском народу, у једном дијелу друштва не постоји”, казао је Класић и додао како су се затворске или финанцијске казне показале успјешнима на примјеру аустријских судова и Блеибурга.

"То неће промијенити ставове одређених људи, али ће барем допринијети прочишћењу климе у друштву", закључио је Класић у разговору за Индеx.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.