Инспекција утврдила: Тоалети на УКЦ РС дотрајали, нема тоалетног папира, сапуна ни убруса!

Ванредна контрола на УКЦ-у РС.

Maja Isović Dobrijević / 21. август 2019

Foto: BUKA

 

Републичка здравствена инспекција у ванредној контроли утврдила је да су тоалети на Универзитетском клиничком центру Републике Српскеу дотрајалом стању, јер је ријеч о давно изграђеним, нереконструисаним објектима. Чистоћа постојећих санитарија је на задовољавајућем нивоу, међутим није осигурано континуирано снабдијевање средствима за одржавање хигијене, тоалетним папиром, сапуном и убрусима за брисање руку.

Републичка здравствена инспекција свакодневно контролише како јавне, тако и приватне здравствене установе у Републици Српској.

"С обзиром да у Републици Српској тренутно раде четири републичка здравствена инспектора који су овлаштени за контролу здравствених установа (болнице, домови здравља, лабораторије, стоматолошке ординације, специјалистичке ординације...) настојимо да на годишњем нивоу извршимо надзор и обилазак већих субјеката.У складу са наведеним,  последња контрола ЈЗУ 'Универзитетско клинички центар' Републике Српске извршена је у 2018. години, конкретно на Клиници за психијатрију, у којој нису утврђене неправилности из надлежности овог органа", кажу за БУКУ из Инспектората РС.

Додају да је крајем мјесеца јуна ове године републичка здравствена инспекција извршилаванредну инспекцијску контролу у ЈЗУ „Универзитетско клинички центар“ Републике Српске, са акцентом на санитарно-хигијенске услове тоалета.

 

Фото: Илустрација

 

"Уобзирујући чињеницу да комплекс УКЦ-а обухвата  више десетина хиљада квадрата, да га чини неколико зграда у којима су смјештене десетине организационих јединица, инспектор је контролу извршио у раније изграђеним објектима за које се може очекивати да су у лошијем стању од новоизграђених", истичу.

Додају да је инспектор обишао тоалете у Инфективној клиници, Клиници за кожне и полне болести, Клиници за гинекологију и акушерство и тоалете за пацијенте у склопу специјалистичких амбуланти поликлинике у јужном крилу.

"Обиласком наведених просторија утврђено је да су тоалети у дотрајалом стању, јер је ријеч о давно изграђеним, нереконструисаним објектима. Чистоћа постојећих санитарија је на задовољавајућем нивоу, међутим није осигурано континуирано снабдијевање средствима за одржавање хигијене, тоалетним папиром, сапуном и убрусима за брисање руку", напомињу.

Након извршене инспекције нспектор је наложио да се обезбиједи континуирано снабдијевање  средствима за одржавање личне хигијене пацијената и вјештачко освјетљење у свим  санитарним чворовима, те да се изврши санација дотрајалих санитарних чворова на Клиници за инфективне болести, Клиници за дјечје болести и Клиници за гинекологију и акушерство.

На проблеме са недостатком основних средстава за хигијену на УКЦ РС упозорио је и бањалучки адвокат Дарио Сандић који се раније јавио Испекторату РС везано за овај проблем.

И аквисти из Рестарта прије два мјесеца су указивали на проблеме на Гинекологији, а у мају су одржали и протесте испред Клинике за гинекологију и акушерство на УКЦ РС у Бањалуци.

Упозоравали су да недостају лијекови, али и хигијенска средства. Они су тада донирали и симболичну донацију хигијенских средстава.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.