ХОЋЕ ЛИ БИТИ ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ? Додик се крије иза Скупштине! Нова криза и парламентарна представа која ће само отјерати људе одавде

Хоће ли бити посебне сједнице?

Milovan Matić / 30. август 2019

Након отказане сједнице Предсједништва БиХ на којој се није гласало о Зорану Тегелтији као кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ, Милорад Додик је казао да ће сачекати 5. септембар када "истиче рок важења" споразума тројице лидера, те да ће онда "Република Српска подузети одређене кораке".

То укључује и иницијативу за враћање надлежности ентитетима, те блокирање државних институција. Тако је Додик најавио да ће РС предложити повлачење споразума о војсци, суду и тужилаштву, индиректним порезима и свему ономе што су, како каже, наметнули високи представници.

Тако ће грађани БиХ још једном имати прилику да гледају посебно засједање Народне скупштине, на којем ћемо опет слушати тешке ријечи, са кратким роком трајања.
Вјероватно ћемо опет свједочити “посебном” вријеђању здравог разума, док ће народни посланици сав свој труд усмјерити на пресипање из шупљег у празно. 

Све по већ опробаном рецепту и већ сто пута виђеном игроказу који сервира Милорад Додик, а прихватају народни трибуни.

Временом, њихове игре без граница постале су посебан полигон за бацање прашине у очи грађанима, а највиша законодавна институција средство за давање легитимитета популистичкој политици.

Уважени злостављачи здравог разума из скупштинских клупа, који живе о трошку обесправљених, сиромашних и одбачених грађана, све су прилике, опет ће се окупити на позив српског члана предсједништва и показати нам колико далеко су спремни да иду у понижавању властитог народа.  А за то су још и плаћени. У просјеку по 2.500 КМ.

Тако је било и на посљедњој посебној сједници о Пељешком мосту, као и на свим осталим посебним сједницама прије ове, ако их се уопште сјећате.

А било их је.

Расправљало се о ревизији пресуде по тужби БиХ против Србије, о Извјештају Комисије за Сребреницу, о Дану Републике Српске, о расписивању републичког референдума, о обради и објављивању резултата пописа, о незаконитом и неуставном поступању Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), о уставном положају РС и заштити њених интереса на нивоу заједничких институција БиХ,  о расписивању републичког референдума у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ…

Све су ово посебне сједнице које су представљане као историјска питања по Републику Српску и њене грађане. 

Народ су препадали са скупштинских говорница. Смјењивали су се политичари, сви упозоравајући на погубне посљедице криза које су нас свакодневно запљускивале. 


А у исто вријеме док су се одржавале те посебне сједнице, ријека људи је напустила Републику Српску. 


Процјењује се да је неколико десетина хиљада људи отишло из РС у само двије године. Да ствар буде гора, очекује се да ће се тај број у наредних неколико година вишеструко повећати.
Сваким даном је све теже понаћи доброг грађевинца, на мајстора се чека и по неколико дана, врхунски љекари су се одавно поздравили са нама… а ово је тек почетак. 

Према неким процјенама, сваки дан одавде побјегне око 120 људи у потрази за бољим животом. Животом достојним човјека.

Ипак, судећи према ономе што су досад урадили, политичарима није много стало до тога. Они постављају АНП и НАТО као питање свих питање и вјешто избјегавају да разговарају и напокон почну да рјешавају битне ствари. 

Одлазак младих из Републике Српске, катастрофална демографска ситуација, мале плате, недостатак посла, урушена привреда, неправда, партократија... сви ови проблеми остају по страни кад се наметну “националне теме које живот значе”. Односно, на којима власт већ годинама преживљава.

Игор Жунић, шефа посланичког клуба СНСД-а у НСРС, наводи да још увијек не зна да ли ће и у каквом формату бити одржана посебна сједница на којој би се расправљало о евентуалном неформирању власти на нивоу БиХ. Али је јасно изнио став да Скупштина мора да буде институција која ће дати своје мишљење.

„У политици је све могуће и све верзије које се износе у јавности по том питању су могуће. Неке више неке мање, али у политици нема ствари које се не могу десити. Јасно је да једна од најважнијих ствари јесте да се примијене изборни резултати. Када говоримо о нивоу БиХ, изборна једница је Република Српска и Народна скупштина има право и обавезу да тражи да се изборни резултати који су проведени у РС као изборној јединици примијене на ниво БиХ. Ту је улога НСРС врло важна. Сад, како ће Народна скупштина дјеловати, какве ће закључке донијети и да ли ће се одржати та сједница, ја не знам. Али, моје је мишљење да Скупштина мора да каже свој став о томе“, рекао је Жунић за БУКУ.  

Посланица Партије демократског прогреса Јелена Тривић тврди да је све ово сам још један покушај да се СНСД домогне власти на нивоу БиХ. Како каже, овдје ником није стало до интереса РС и народа, већ само до фотеља. 

“Све ово се ради јер Додик нема политичке храбрости, па ће се сад сакрити из Народне скупштине. Нећу коментарисати о томе шта ће тачно бити на тој сједници уколико до ње дође, јер немамо материјал, али могу рећи одмах да је то авантуризам. Проблем је што Додик у тај авантуризам увлачи цијелу РС и коцка се са РС која њему није битна. Ми због авантуризма једног човјека и структуре око њега не смијемо угрозити оно што нам је дато Дејтонским споразумом и што смо успјели да добијемо. Цијела та прича се своди на бомбастичне изјаве и пробне димне бомбе, на једно погрешно показивање националне идеје, док је то само јо једна интересна прича. За Додика је све трговина и на овај начин он жели да истргује власт на нивоу БиХ. То не смије да се ради на овај начин, да се коцка са институцијама РС”, рекла је Тривић за БУКУ.

Она наводи да то само показује небригу власти према правим проблемима људи.

Како каже, ово је класична прича којом се желе остварити лични интереси.

“Овај пут је то жеља да се уђе у власт и формира Савјет министра. Све је подређено томе, док се народу замазују очи. Они вјероватно нису свјесни масовности одлазака људи одавде, а такви потези које повлачи власт никог неће задржати већ ће га само отјерати”, каже Тривић. 

Посланик Српске демократске странке у НСРС Давор Шешић наводи да је овдје јасно да се прича о посебној сједници, па и свим досадашњим посебним сједницама у режији власти, претворила у одбрану личног интереса или интереса странке, а никако народа. 

“Ми се само требамо сјетити посебне сједнице о референдуму о Суду и Тужилаштву, гдје се одлука Скупштине само изгубила. То показује колико озбиљо се схвата НСРС и колико се злоупотребљава законодавна власт. А онда се враћамо на животне теме попут одласка младих, проблема наталитета, положаја радника, инвестиција… Све су то теме које не одговарају властима, јер су управо они у највећој мјери и допринијели таквом стању”, рекао је Шешић за БУКУ. 

Он наводи да се баш из тог разлога покрећу питања посебних сједница које су само представе за народ на којима се свако мало освјежава мит о томе како неко брани интересе српског народа. 

“Иначе, овај пут је све то још луђе, јер сад се покреће ово питање и сазива посебна сједница због одлуке коју је донио СНСД и Небојша Радмановић прихватајући НАТО као једини пут за БиХ”, рекао је Шешић.


Опозиционари потцртавају да је најгоре од свега што се све ово ради у вријеме кад грађани Републике Српске и цијеле Босне и Херцеговине крпе крај с крајем. 
Али, изгледа да то много не занима оне који би требали да донесу промјене. Јер, да је тако, умјесто приче о враћању надлежности и сличних због којих се ванредно засједа у скупштинама, имали бисмо, рецимо, овакве сједнице:

Посебна сједница о масовном напуштању земље. 
Посебна сједница о катастрофалном стању у здравству.
Посебна сједница о стању у пољопривреди 
Посебна сједница  о пронателитетној политици
Посебна сједница о образовању
Посебна сједница о заустављању даљег уништавања јавних предузећа
Посебна сједница о спријечавању непотизма
...


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.