Градоначелник Требиња крши све мјере: Не носи маску, не поштује дистанцу, учествује на скупу са више од 50 особа...

Градоначелник Требиња прије два дана учествовао је на литургији у селу Мркоњићи приликом чега, уз присуство више стотина вјерника, није носио заштитну маску, нити је поштовао прописану физичку дистанцу

BUKA / 14. мај 2020

У селу Мркоњићи код Требиња и ове године се 12. маја окупио велики број вјерника поводом празника посвећеног Светом Василију Острошком и Тврдошком чудотворцу, гдје је служена Света архијерејска литургија.

На литургији је присуствовао и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је заједно са привредницима и свештенством учествовао у обреду. 

Оно што је изненадило и шокирало многе грађане Требиња јесте чињеница да је Ћурић, као први човјек града и неко ко свакодневно упозорава своје суграђане на поштивање мјера за превенцију пандемије вируса корона, направио низ прекршаја.

Он је учествовао на скупу на којем је било преко 50 људи, није носио заштитну маску и није поштовао правило физичке дистанце.

За све ове прекршаје у Републици Српкој су прописане и казне. Тачније, новчаном казном од 100 до 300 КМ казниће се свако физичко лице ако не поштује ванредне мјере којима је наложено кориштење личне заштитне опреме, придржавање физичке дистанце или других ванредних мјера.

Ипак, ова правила нису важила за градоначелника Требиња 12. маја иако је управо он био један од главних заговорника поштовања свих донесених мјера заштите и кажњавања несавјесних грађана, које је неријетко и критиковао због њиховог понашања.

Па је тако, прије само неколико дана Ћурић оштро поручио својим суграђанима да се уозбиље и да не допусте да неко страда управо због неодговорног понашања.

"Свима се може десити (да се заразе), али немојте да вам причамо од самог почетка шта све пролазе ови људи. У ишчекивању налаза теста, вјерујте да ту минут траје година, кад разговарамо са њима. Да ли треба да дођете у такву ситуацију? Зашто то ризикујете? Па онда да будете у неком карантину или кућној изолацији, самоизолацији. Зашто све то ризикујете, само зато што не поштујете процедуре и прописе. Савјет Штаба за ванредне ситуације града Требиња свима је, опет, поштујте одлуке које смо донијели, како на локалном, тако и на републичком нивоу и нема разлога за бригу", поручио је Ћурић који је ипак одлучио да због нечег вриједи ризиковати и довести себе и своје суграђане у ситуацију да се због неодговорности појединаца, као што је он, нађу у незахвалној позицији.


Ми смо покушали добити коментар од градоначелника Требиња зашто је на литургији био без маске, кршећи прописе обавезне социјалне дистанце и забране скупова са преко 50 људи, али он није одговарао на наше позиве.

Оно што додатно забрињава јесте податак да је Ћурић својим поступцима дао примјер и осталим грађанима Требиња који су у посљедња два дана масовно избјегавали ношење заштитних маски у граду.

Да ли ће и како Ћурић одговарати због својих поступка и да ли ће се сам сјетити да упути извињене свим оним грађанима који су се два мјесеца придржавали његових савјета, остаје нам да видимо.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.