ГРАЂАНИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД БЛОКАДЕ: “За све ће платити на изборима, помешће их људи” ВИДЕО

Након петодневне блокаде мостарске депоније Уборак од стране становништва околних насеља и активиста Грађанске иницијативе "Јер нас се тиче", полиција је јутрос одблокирала депонију, након чега је кренуо и довоз смећа.

Tatjana Čalić / 09. децембар 2019


Како јављају мостарски медији, полиција је силом одвукла демонстранте испред капије Ј.П. Депонија, приликом чега су неки од њих затражили и лијекарску помоћ. 

Демонстранти ипак не намјеравају одустати од блокаде депоније, јер је у питању здравље грађана, не само Мостара, већ цијелог доњег слива ријеке Неретве. 

Да ли је било прекомјерне употребе полицијске силе, за Буку није могао потврдити активиста и новинар Хусеин Оручевић. Али било је, како каже, тјелесног контакта, помјерања и нагуравања. 

“Полиција је пробила блокаду, направили су коридор, а смеће улази поново у депонију. Грађани се нису разишли, опет ће бити блокиран улаз у депонију, а полиција ће вјероватно свако јутро имати интервенцију. Мораћемо их натјерати да се позабаве оним што су криво радили деценијама. Ово је само једна од ствари које су катастрофалном стању. Чишћење треба од нечега да крене. Чишћење треба од нечега да крене, а за све ће ускоро платити на изборима, помешће их људи”, рекао је за наш портал Оручевић.


Подсјетимо, ситуација је ескалирала љетос, када је откривено да је на депонију комуналног отпада одлаган муљ с постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару, у коме се налази енормно висока концентрација пиралена. Након 11 дана блокаде, постигнут је договор са градским властима да се депонија измјести, али до данас ово питање није ријешено, а прије пар дана десио се и помор рибе на ушћу у Неретву из потока Сушица, који протиче крај депоније.

Активисти Грађанске иницијативе "Јер нас се тиче" од тада скрећу пажњу јавности да одлагалиште на Уборку не угрожава само становништво околних насеља, већ све грађане Мостара, као и становнике долине Неретве све до Јадранског мора, те захтјевају хитну санацију одлагалишта и његово премјештање на нову локацију.

Како је почетком овог мјесеца најављујући блокаду депоније за Буку рекао Омер Хујдур представник Грађанске иницијативе, која броји преко 1000 чланова и на десетине хиљада симпатизера, људи у радијусу од два километра практички се ноћу буде због гушења од смрада са депоније. Депонија је, нагласио је, уједно и једна рефлексија цјелокупног стања и крајњи је резултат немара надлежних за здравље грађана.

“Наша морална обвеза је заштитити властиту егзистенцију, јер уколико се настави овако радити, сви ћемо обољети. Такође, наши кораци у наредном периоду огледат ће се у правној борби против свих које сматрамо кривцима за овакво стање. Устрајат ћемо и у мирним просвједима, како би свима показали да нећемо одустати.  Тражимо и хитно засједање Тима за изналажење нове локације за депонију, те назочност свих именованих на састанцима, како би изнашли крајње рјешење и нову локацију. Такођер, спремни смо бити и конструктивни, обзиром да смо дијелом Тима који је задужен за изналазак нове локације, једна ствар је сигурна само, а то је да депонију бескомпромисно више не желимо у бјелопољској котлини”, истакао је Хујдур за Буку.
 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.