Горан Ћорић о Рун&Море викенду у Бањалуци: Понекад морамо прогутати горку пилулу ако вјерујемо у оно што волимо

О припремама за други Рун&Море Wеекенд 2019. који се одржава у априлу разговарамо са Гораном Ћорићем, директором маркетиншке агенције Суппорт, предсједником АК Бања Лука и идејним творцем Рун&Море Цоммунитy пројекта

Maja Isović Dobrijević / 17. децембар 2018

Горане, можете ли нам рећи шта се дешава иза кулиса организације полумаратона у Бањалуци, јер су у овом тренутку најављена два полумаратона, један 20. априла, а други 12. маја и оба се представљају као пети јубиларни полумаратон у Бањалуци?

У Бањалуци ће се у 2019. години, колико ја знам, трчати три, а не два полумаратона, јер се и ноћни полумаратон одржава у септембру. Сваки полумаратон који је посвећен тркачима, у граду у којем се трчи и навија, је прави. За мене као тркача би било добро да сваке недјеље, умјесто што трчим дужину тумарајући по тротоарима, пјешачким прелазима, и чекајући на семафорима, имам у центру града организовану трку са окрепама, музиком, навијачима. Зато не знам чему драма што ћемо имати два полумаратона у 20 дана? Зар нисмо град спорта, осим, ако неко мисли да се игра монопола. Лично немам ништа против конкуренције и она је увијек, што се мене тиче, добродошла.  Не видим ни који би ту проблем имали тркачи. Ово је и за њих добра ствар, јер ће током године имати више трка.

Како је дошло до раздвајања међу самим организаторима трке, у чему је дошло до несугласица?

До несугласица је дошло због различитог погледа на то како концепт догађаја треба да изгледа. Сматрам да један овакав догађај осим трчања треба да нуди и друге садржаје, док је друга страна била искључиво за организацију трке. Тврдити да тркачима треба само вода и стаза је потпуно неумјесно и то је елементарно непознавање тркачког менталитета. Сви на трци знају да ће побиједити један од три фаворита, али 95 посто тркача су рекреативци, људи позитивне енергије које краси упорност и жеља за дружењем, који воле спорт, музику, али и понеко пиво. Тркач који у суботу поподне дође, подигне стартни пакет, иде на спавање, у недјељу трчи, прође кроз циљ, добије медаљу и банану, па иде кући - тај тркач служи само да би организатор могао да узме новац од њега и од спонзора. Питање је да ли ће се тај тркач вратити на трку, јер таквих трка сада има у сваком оближњем мјесту. Из тог разлога сам инсистирао на стварању “Рун&Море” концепта. Сваки догађај па и трка након неког времена треба промјену, нову димензију и нову визију. Бања Лука нема ни милион становника, ни море, ни Ајфелов торањ - има Кастел, гостопримство, традиционалне и добре фестивале и забаву. Па зашто то не искористити? Тако је и настао наш концепт ‘Рун&Море Wеекенд 2018’ који је по свим оцјенама био најбољи спортско-забавни догађај у БиХ, а сигурно и шире. То није био само полумаратон и један дан, то је био тродневни фестивал и у томе је чар. На тим крилима је спортски директор БЛ ½ полумаратона отишао у Београд да ради трку са утрчавањем у Арену, са концертима и забавама за дјецу. Звучи познато, зар не? Десио се дебакл, ни блиједа копија Кастела и ‘Рун&Море Wеекенд-а’. Треба нагласити да ТРК односно Бањалучки маратон д.о.о. има право да зове свој догађај 5. Бањалучки полумаратон, као што и Рун&Море Цоммунитy тим, који организује РМЦ Бања Лука Халф Маратхон, има право да каже да организује полумаратон по пети пут. И једно и друго је истина. Међутим, искуство од 30 година у брендигу, те организацији послова, и познавање законске регулативе у овом сегменту, даје ми за право да стојим иза тврдње да је логотип БЛ 1/2маратон - “стопа”, ауторско дјело Угљеше Радивојца и власништво агенције Суппорт-МЦ. Никада није плаћен, као што никад није плаћена ниједна креација, од лога ТРК-а до многих других, којих је у настајању и вођењу визуелног идентитета догађаја било на стотине.

Да ли сте покушали на пријатељски начин да се раздвојите са организаторима Бањалучког полумаратона?

С моје стране не постоји непријатељство, нити је, икад, постојало. Постоји само полемика око тога ко је за шта заслужан у протеклим годинама. Убудуће ћемо радити одвојено, два конкурентска догађаја, а њихову успјешност, оцјењиваће  тркачи и посјетиоци, због којих ово и радимо.
Ми се и даље срећемо, трчимо на истим мјестима. Ја ћу трчати полумаратон 12. маја.  То је трка коју ради ТРК којем сам лично дао име, и чији сам суоснивач, као и БЛ маратхона д.о.о. Међутим, и да нисам, опет бих трчао. Трчао сам трке које у септембру организује Владо Куваља, јер једноставно волим трчање, и није ми важно ко је организатор трке. У мојој фамилији нас десетак смо маратонци или полумаратонци, сви волонтирамо годинама на овом пројекту. У мојој агенцији раде људи који су креатори свега, а који су углавном тркачи, али од тога не правимо спетакл, јер то волимо и радимо то с љубављу, а не због новца и личне промоције.

Колико ће се ова ситуација одразити на саму организацију полумаратона, имајући у виду да су сви били задовољни самом организацијом догађаја од првог до четвртог издања?

Организација неће трпити, бар када је у питању наш догађај, јер ће иза другог по реду “Вивиа Рун&Море Wеекенд-а” стајати исти људи који су учествовали у организацији четири претходна полумаратона и првог “Рун&Море Wеекенд-а”. Ријеч је о људима који јако добро знају шта раде, и који су најзаслужнији што је тај догађај свих претходних година био на том нивоу. Гарантујем да ће овогодишње издање премашити сва претходна.
Нема ‘правог маратона’ без правог тима, а то није само Владимир Селец, а ни Горан Ћорић. Бањалучки полумаратон је само један од брендова који је креиран у мом тиму, а који је постао препознатљив на тржишту БиХ и региона. Поред тога, мој тим у креативној агенцији “Суппорт-МЦ” креирао је на десетине логотипа, слогана и кампања за многе велике привредне субјекте у БиХ и регион. Знам колико је тешко организовати овакво нешто, јер четири године стојим иза укупне организације, и зато, искрено, желим пуно среће и својим колегама 12. маја 2019. године.

Јесте ли већ били у контакту са спонзорима и Градом, шта они кажу за ово шта се дешава, да ли је све довело до одређене забуне?

Ова ситуација је сигурно довела до забуне и ми смо у контакту са челницима Града Бања Лука. Подршка спонзора, како медијских, тако и комерцијалних свим досадашњим пројектима, па и овом, дио је  ширих партнерских односа и повјерења које градимо годинама. Најтеже је било обезбиједити подршку први пут. “Рун&Море Wеекенд” је једини догађај у БиХ који окупља учеснике и публику од 2 до 92 године, оне који воле спорт, музику, дружење, и исплати се бити дио таквог догађаја. Наши партнери су нам и овај пут пружили апсолутну подршку, и у том смислу ћемо имати континуитет. Након презентације догађаја и новонастале ситуације, не постоји збуњеност ни наших партнера, а ни градске управе.  Ми радимо већ дуго заједно на различитим пројектима на обострано задовољство и тако ће бити и овог прољећа. Град ће поново, у данима када слави рођендан, добити један диван тродневни фестивал спорта, едукације, забаве и музике.

Како се Ви као неко ко је био покретач овог догађаја и организатор трке свих ових година осјећате због свега шта се десило?

Понекад морамо прогутати горку пилулу ако вјерујемо у оно што волимо. У овом случају то није пријатно, обзиром на то колики је удио у организацији свих досадашњих полумаратона имао мој тим. Ми то радимо јер једноставно волимо трчање.Проблем је што неки желе зараду, а ја желим догађај за понос, нешто што ћемо оставити граду и генерацијама које долазе. У идеју морамо вјеровати, имати способности и ресурсе да је изгурамо, и опет није лако. Могу да схватим да неко то не може, али нисам могао да допустим да због тога пропадне једна феноменална идеја. Ми смо сигурни да је РМЦ концепт, заправо концепт будућности уличних трка, својеврсни ‘тркачки ЕXИТ’. Оригинални смо, ово је наша идеја на коју смо поносни и наставићемо да је реализујемо и у годинама које долазе.

Ово су ситуација које, да су нормалне околности, не би требале ни доћи у јавност, не би требало да се одрази на трку и тркаче. У том свјетлу, шта тркачи могу очекивати 20. априла у Бањалуци?

Сагласан сам са вама. Ми смо само медијски најавили свој догађај и ни једног момента нисмо се бавили другом страном, нисмо никог прозивали, нити смо жељели медијску пажњу у том смислу.
Принуђени смо да реагујемо и демантујемо неистине које су протеклих дана пласиране у медијима с намјером да се наш догађај дискредитује.  
Што се тиче тркача, они сигурно могу очекивати још бољи догађај него претходних година. Ове година имамо не само више трка, него и више забаве. У сусрет прољећу од 19. до 21. априла у Бањалуци припремамо бројна спортска такмичења намијењена свим генерацијама, али и едукативне, промотивне и забавне садржаје.
Поред полумаратонске трке, ту су и трке на 10 и 5 км, 'Сцхоол Рун' - школска трка, 'Бамбини маратон' - трка за дјецу до 6 година, а први пут у Бањалуци организујемо и једну од најузбудљивијих тематских трка 'Цолоур Фун Рун'. На тврђави Кастел их и ове године очекује ЕXПО -сајам спорта, ЕДУ Цоацхинг Форум, 4 концерта и велика журка добродошлице на отвореном који реализујемо у сарадњи са нашим партнерима из Фресх Wаве фестивала.

И на крају, која је Ваша порука тркачима?

Моја порука је да и даље уживају у трчању. Трчање припада свима: атлетичарима, људима из канцеларије, онима који воле фитнесс и аеробик, онима који јуре резултат, дебелима и мршавима. Са нама су трчали сви: маме и тате, бабе и деде, клинци и школарци, спортисти, људи са инвалидитетом, људи са посебним потребама.  Бањалучки полумаратон су створили пословни партнери и медији, који су вјеровали у ову идеју, затим волонтери без којих нема догађаја овог типа, али и многи други људи, грађани Бањалуке, наши пријатељи и наравно наши вјерни тркачи, којих је из године у годину, све више.
Чекамо вас у Бањалуци и у 2019. години.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.